Waalse regering buigt zich over reddingsplan ArcelorMittal
De fabriek van ArcelorMittal in Luik. Foto: belga
De top van de Waalse regering buigt zich woensdag over de toekomst van de Luikse vestiging van staalreus ArcelorMittal. Op vraag van de ministers heeft een expert het reddingsplan onderzocht dat de vakbonden hebben voorgesteld voor de warme lijn. Inmiddels staken arbeiders van de hoogoven van Ougrée.

Maandag kondigde de directie aan dat het investeringsplan voor de koude lijn in Luik ingetrokken wordt door mislukte onderhandelingen met de vakbonden over het sluiten van de warme lijn. Het reddingsplan van de vakbonden was voordien al klaar.

'Het is van essentieel belang dat de sociale dialoog heropgestart wordt', zei Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). 'Er moet een toekomst zijn voor de koude lijn en voor de warme lijn denken we na over alternatieven.'

Ougrée staakt

Intussen zijn tientallen arbeiders van de hoogoven van Ougrée een staking begonnen. Ze proberen te verhinderen dat de 'cowpers', gebruikt bij de opwarming van de hoogovens en cruciaal voor het behoud van de warme lijn, stilgelegd worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig