Frankrijk sluit vrijdag in een twintigtal moslimlanden ambassades, consulaten en scholen. Dat gebeurt naar aanleiding van de publicatie woensdag van nieuwe cartoons van de profeet Mohammed door het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat er na het vrijdaggebed rellen uitbreken en dat de woede zich zal richten op Franse instellingen.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zo meldt het ministerie, want tot nu toe werden nog geen bedreigingen geuit tegen bepaalde instellingen.

Aanleiding is de publicate door het satirische weekblad Charlie Hebdo van nieuwe spotprenten van de profeet Mohammed. Premier Jean-Marc Ayrault riep de Franse bevolking al op ’verantwoordelijk’ te reageren op de karikaturen. Hij zei woensdag dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk is gegarandeerd, maar benadrukte wel dat een ieder met verantwoordelijkheid en respect moet omgaan met die vrijheid.

De beveiliging van het kantoor van Charlie Hebdo is inmiddels opgevoerd.

De website van het blad was vanmorgen niet bereikbaar. Voorlopig is niet duidelijk of de website is platgelegd door radicale islamisten of voor onderhoud van het net is genomen.

Op de voorpagina stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigde hij met ’honderd zweepslagen als je je niet dood lacht’.

Tegen RTL zei Charb, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, dat als ’we niets meer kunnen publiceren, de handvol extremisten in de wereld en in Frankrijk (...) heeft gewonnen’. De Franse moslimraad veroordeelde de publicatie als ’een nieuw geval van islamofobie’ en zei er ’verbijsterd’ over te zijn.

Afgelopen november werd het hoofdkantoor van Charlie Hebdo door brandbommen verwoest nadat het weekblad een editie had gepubliceerd waarin Mohammed was ’uitgenodigd’ als gastredacteur.

Film

In veel islamitische landen was het de afgelopen week ook al onrustig vanwege Innocence of Muslims, een film waarin de profeet belachelijk wordt gemaakt. Een demonstratie tegen de film aanstaande zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs zal worden verboden, zei Ayrault tegen het Franse RTL. Hij zei dat er geen reden was om ’conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben’.