Carl Devlies geeft nationale politiek op voor burgemeestersjerp
Foto: put
CD&V-volksvertegenwoordiger en voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies neemt afscheid van de nationale politiek wanneer hij burgemeester van Leuven wordt. Als hij zoals momenteel het geval is enkel opnieuw schepen kan worden, wil hij hierover een beslissing nemen in overleg met zijn partijbestuur. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd tijdens een Meet the Press-avond met de Leuvense Persclub.

Binnen CD&V-Leuven is vorig jaar afgesproken dat er na de verkiezingen geen cumul meer mogelijk zal zijn tussen een nationaal en lokaal mandaat. CD&V bestuurt momenteel Leuven samen met de SP.A onder leiding van burgemeester Louis Tobback en heeft in het college van burgemeester en schepenen 3 schepenzetels. Als CD&V in de bestuursmeerderheid blijft staat Devlies voor de keuze tussen een nationaal en lokaal mandaat.

Devlies ontkende dat SP.A en CD&V reeds een akkoord hebben om indien mathematisch mogelijk voor de 4e opeenvolgende legislatuur Leuven te besturen. Hij wees er wel op dat de samenwerking met de SP.A tot dusver zeer goed geweest is en beide partijen voor Leuven al heel wat gerealiseerd hebben. Devlies benadrukte wel dat hij als burgemeester een heel andere bestuursstijl zou hebben dan Louis Tobback en meer dialoog en betrokkenheid van de Leuvenaar zou nastreven zonder hierbij in besluiteloosheid te vervallen.