Minister De Coninck vraagt sociaal bemiddelaar bij ArcelorMittal
Foto: AP
Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) heeft aan een sociaal bemiddelaar gevraagd om te trachten de vertegenwoordigers van de directie van staalreus ArcelorMittal en de vakbonden rond de tafel te krijgen. Dat heeft de woordvoerder van de minister maandagavond gezegd.

De directie van ArcelorMittal liet maandagochtend aan de arbeiders weten dat ze het investeringsplan voor de koude lijn heeft ingetrokken.

Er lag een investeringsplan van 138 miljoen euro op tafel in de zogenaamde ‘koude lijn’. Maar die investeringen worden geschrapt, omdat er geen overeenstemming kan worden bereikt over de 795 afvloeiingen die samenhangen met het sluiten van de warme lijn.

In de koude lijn werken nog 2.000 mensen. Die banen zijn op termijn bedreigd als er niet langer wordt geïnvesteerd in die activiteit. De directie kondigde ook aan geen bestellingen meer te aanvaarden voor blik (de divisie ‘packaging’). Daardoor zouden 180 banen in gevaar komen. De bestellingen worden overgeheveld naar andere vestigingen van ArcelorMittal.

Russische roulette

De directie wilde de procedure-Renault voor de warme lijn uiterlijk op 31 oktober afsluiten. Bijna een jaar na de aankondiging van de intentie tot sluiting werd het tijd om over te gaan tot de daadwerkelijke onderhandelingen, vond ze. Vooral omdat er de afgelopen twaalf maanden een verlies van 427 miljoen euro is geboekt. Maar de socialistische bonden weigerden een akkoord te aanvaarden ‘met het mes op de keel’ en wilden de procedure-Renault voortzetten. De bedrijfsleiding concludeerde daaruit dat er geen wil tot constructief overleg is.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt liet weten de houding van de directie van ArcelorMittal te betreuren. Hij wil de strategie op lange termijn van de directie van het staalbedrijf kennen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig