Met 'Magazinski' heeft de VRT meteen prijs
Foto: Alaska TV
Wie de opstart van Vier links liet liggen en afstemde op OP12 voor Magazinski, zag een van de meest frisse, oorspronkelijke programma's van 2012. En dat wil heel wat zeggen.

Magazinski is nochtans een verplicht nummer: het jongerenmagazine moest er komen van minister Lieten. VRT maakte een slimme keuze door in zee te gaan met het nieuwe productiehuis Alaska TV van Bart en Stijn Peeters, die zelf een aantal van hun oude bekenden én vooral een hoop jong talent binnenhaalden.

Het is uiteindelijk een soort Iedereen beroemd geworden, maar dan met meer zwier en vaart en vooral met veel meer humor. We zien korte portretten van jonge mensen. Zo leren we een tienermeisje kennen dat in haar slaapkamer Japanse popliedjes lipt en op YouTube plaatst, wat haar fanmail uit Japan oplevert. En we volgen de trektocht van twee 19-jarigen die in New York worden gedropt en hun weg moeten zoeken naar Los Angeles.

Ironisch genoeg was de bijdrage van Hugo Matthysen – een adviesrubriek met het typetje Dina Vandaele – ongeveer het flauwste dat in de eerste aflevering te zien was. Henk Rijckaert (Zonde van de zendtijd) was wél leuk.

Wat een luxe heeft de VRT toch. De commerciële zenders pompen dit najaar al hun middelen en zelfs hun reserves in nieuwe producties die er meteen moeten staan. Maar de VRT houdt nog geld over om creatieve jonge mensen iets te laten uitproberen op een nieuw kanaal waar de kijkcijfers er niet toe doen. En warempel: het is dan nog van de eerste keer prijs.

Mocht u Magazinski hebben gemist, kunt u de schade nog makkelijk inhalen. Het programma wordt vrijdag herhaald. En het zal niet lang duren voor u deze reeks – of toch zeker een aantal van de creatievelingen die erachter zitten – tijdens de primetime op Eén te zien krijgt.

Magazinski, elke maandag op OP12 om 20.00 uur