2.000 banen op de tocht bij ArcelorMittal in Luik
In oktober vorig jaar werden 795 ontslagen aangekondigd bij ArcelorMittal in Luik, met stakingen tot gevolg. Foto: BDW
De directie van ArcelorMittal in Luik heeft beslist het investeringsplan voor de koude lijn in Luik in te trekken als gevolg van het mislukken van de onderhandelingen met de vakbonden. Dat maakte ze maandag bekend. De vakbonden reageren furieus.

Er werd tot zondagavond onderhandeld bij ArcelorMittal in Luik, maar een akkoord kwam er niet. De datum van 31 oktober werd door de directie vooropgesteld voor de afhandeling van de procedure-Renault. Om de ernst van de situatie aan te tonen, werden vrijdag zelfs enkele algemene vergaderingen bijeengeroepen. 

De directie was duidelijk: geen akkoord betekent geen investeringen meer in de koude lijn van het bedrijf. Ondanks de druk kon er geen akkoord gevonden worden.

De directie heeft maandagochtend het industriële plan om de koude lijn te behouden, van tafel geveegd. In dat plan stond een investering van 138 miljoen euro. Er wordt ook geen enkele bestelling meer aangenomen voor de koude lijn. Als de directie dat zo laat, gaan 2.000 jobs verloren bovenop de 795 ontslagen die dreigen te vallen in de warme lijn van het bedrijf.

Schandalig

'Deze bedreigingen zijn schandalig en onaanvaardbaar', zegt David Camerini van de christelijke vakbond bij ArcelorMittal. 'We discussiëren sinds donderdag op informele wijze met de directie. Ze heeft ons gevraagd in te stemmen met een document dat het hoofdkantoor in Luxemburg hen oplegt om te kunnen beginnen met de onderhandelingen. Men vraagt ons een akkoord te vinden alvorens te onderhandelen. Dat is ongezien, zeker omdat de inzet enorm is.'

'Het gaat om een eenzijdige en erg brutale beslissing van een arrogante en incompetente directie, die zich laat doen door Mittal', klinkt het bij de socialistische vakbond. 'Het belangrijkste onderhandelingsobstakel was de datum van het einde van de gesprekken over het sociaal plan en het industriële luik.' De vakbond denkt dat er een 'verborgen agenda' in gang is gezet: 'de sluiting, op termijn, van zowel de warme als koude lijnen' in het Luikse staalbekken.

Er zijn maandag algemene vergaderingen georganiseerd om de toestand uit te leggen aan de werknemers. Vorig jaar werd al aangekondigd dat bij de warme lijn van het bedrijf 795 jobs verdwijnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig