Google weigert anti-islamfilm offline te halen
screenshot uit de film Foto: rr
Internetgigant Google weigert om de anti-islamfilm, die wereldwijd tot hevige anti-Amerikaanse reacties leidde, te verwijderen op vraag van het Witte Huis. Het internetbedrijf, eigenaar van YouTube, censureerde de video wel in India en Indonesië, en blokkeerde de film woensdag in Egypte en Libië. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail op zijn website.

Ondanks toenemende politieke druk weigert Google de kortfilm 'Innocence of Muslims' - waarin de profeet Mohammed wordt voorgesteld als moordenaar, kinderverkrachter en vrouwengek - volledig offline te halen. Vrijdag nog vroeg de Amerikaanse regering aan het bedrijf om dat wel te doen. Google beperkte de toegang tot de film om aan lokale wetten te voldoen, maar reageert niet op politieke druk.

'We werken hard om een gemeenschap te scheppen, waar iedereen van kan genieten en die het ook mogelijk maakt dat iedereen verschillende meningen kan uitdrukken. Dat kan een uitdaging zijn want wat in één land oké is, kan elders beledigend zijn', aldus Google.

Het bedrijf oordeelt dat de video binnen de richtlijnen valt en dus op YouTube blijft. De film is wel het voorwerp van restricties in landen waar het illegaal is, zoals in India en Indonesië, en in Egypte en Libië gezien de 'gevoelige situatie' daar. Die benadering is in lijn met de principes die Google in 2007 voor zichzelf heeft gesteld.

Een Duitse extreemrechtse groep wil in Berlijn de bewuste film integraal vertonen. 'Voor ons is het een vraag van kunst en vrijheid van meningsuiting', aldus Manfred Rouhs van de militante 'Pro Deutschland'-groep in het Duitse tijdschrift Der Spiegel.