Meer dan 200 demonstranten opgepakt in Borgerhout bij protest anti-islamfilm
Foto: John Moussiaux
In Borgerhout bij Antwerpen zijn jongeren zaterdagnamiddag talrijk de straat opgekomen om te demonstreren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Het protest eindigde met rellen. Zo'n 230 amokmakers werden administratief aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. Dat meldt de lokale politie van Antwerpen.

Vrijdag werd via sms-berichten opgeroepen om zaterdag om 15 uur te verzamelen aan de Drink in Borgerhout. 'Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet, al is het de dood die ons tegemoetkomt. Wie liefde heeft voor de profeet moet aanwezig zijn', luidde de boodschap. Een tweehondertal jongeren waren op de afspraak, ook al had het stadsbestuur geen toestemming gegeven. Zaterdag stond immers de folklorische Reuzekesstoet gepland.

De jongeren scandeerden leuzen, terwijl de politie een oogje in het zeil hield. Toen de sfeer grimmig werd en amokmakers de confrontatie met de politiemensen opzochten, werd er ingegrepen. Een van de organisatoren - van wie wordt vermoed dat het om een lid van Sharia 4 Belgium gaat - werd opgepakt, waarna de demonstratie uit de hand liep.

'Vermijden dat er nog rellen zouden uitbreken'

'Op de Turnhoutsebaan was een braderij bezig en we wilden ten alle koste vermijden dat de heethoofden tot daar zouden geraken. Het ging er toen eventjes hard aan toe. De politie heeft pepperspray en de wapenstok gebruikt, maar er raakte niemand gewond. De amokmakers konden worden teruggedrongen tot op de Drink, waar ze administratief werden aangehouden', zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens.

 

Uiteindelijk werden 230 heethoofden bestuurlijk aangehouden. Tegen een aantal van hen werd ook een proces-verbaal opgesteld, omdat ze een verboden wapen bij zich droegen of voor slagen aan de politie. De arrestaties hadden wel resultaat, want zaterdagnacht deden zich geen nieuwe incidenten voor in Borgerhout.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in