Di Rupo wint aan vertrouwen
Premier Di Rupo voor zijn ambtswoning. Foto: BELGA
Elio di Rupo wint langzaam aan vertrouwen bij de Vlamingen. Dat blijkt níet uit het algemene resultaat van deze peiling en uit de blijvend hoge score van de N-VA in het bijzonder. Maar het komt wel naar voren uit de antwoorden op rechtstreekse peilingsvragen daarover.

Een stijgend aandeel van de Vlamingen zegt vertrouwen te hebben in de federale regering; dat blijft minder dan de helft (45 procent) maar het vertrouwen in een federale regering is nog niet vaak hoger geweest.

Het aandeel van de Vlamingen dat vertrouwen heeft in de premier Elio Di Rupo, ligt al wel boven de helft (57 procent).

Het vertrouwen in de Vlaamse regering ligt veel hoger: twee derde (65 procent) van de bevolking heeft er vertrouwen in. De Vlaamse minister-president Kris Peeters scoort nog hoger: 71 procent.

Er zijn wel wat eigenaardigheden te bespeuren in de detailcijfers.

Ondervraagden die zich uiten als kiezers van Open VLD hebben meer vertrouwen in Kris Peeters (81 procent), de leider van de Vlaamse regering waartegen hun partij oppositie voert, dan in Elio Di Rupo (72 procent), de leider van de federale regering waarvan hun partij deel uitmaakt.

SP.A-kiezers waarvan de partij in beide regeringen zit, zeggen meer vertrouwen te hebben in Waalse socialist Elio Di Rupo (83) dan in de Vlaamse Kris Peeters (75).

Groen-kiezers waarvan de partij op beide niveaus in de oppositie zit, volgen de SP. A-kiezers en hebben ook meer vertrouwen in Di Rupo (73) dan in Peeters (71).

Van de N-VA-kiezers heeft 43 procent vertrouwen in Elio Di Rupo en 75 procent in Kris Peeters.