Millimeterspurt tussen Peeters en De Wever
Foto: bdw
Minister-president Kris Peeters (CD&V) staat in de peiling opnieuw aan kop, maar het verschil met N-VA-voorzitter Bart De Wever is verwaarloosbaar klein.

Een kleine helft van de ondervraagde Vlamingen kan zich voorstellen op Peeters of De Wever te stemmen, als ze daartoe de kans zouden krijgen. De twee volgen elkaar op binnen de foutenmarge.

Dat Peeters op één staat betekent dat de kans dat hij populairder is dan De Wever net iets groter is dan het omgekeerde. Alleen slaagt De Wever erin om zijn hele partij mee naar een hoger niveau te trekken, daar slaagt Peeters voorlopig niet in.

Achter de twee populairste politici van Vlaanderen zijn twee CD&V’ers aan een opmars bezig. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits is zelfs al tot op het podium geraakt, ook al houdt ze zich ver van de partijpolitiek en communiceert ze alleen over haar eigen beleidsdomeinen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke schuift geruisloos van tien naar zes. Het verschil met Crevits is dat zij ook bij de kiezers van andere partijen op sympathie kan rekenen, terwijl Beke alleen bij de eigen achterban goed scoort. Politici die partijoverschrijdend stemmen ronselen, zoals Peeters, De Wever en Crevits, zijn van goudwaarde voor een partij.

Bij Open VLD is minister van Justitie Annemie Turtelboom de enige die dat potentieel heeft. De Vlaamse liberalen vaardigen overigens alleen vrouwen af naar de top-tien. Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block springt vier plaatsen vooruit en zorgt er zo mede voor dat partijvoorzitter Alexander De Croo uit de top-tien valt, al blijft die erg populair bij de eigen achterban. Met vier vrouwen bij de eerste tien wordt trouwens een record gevestigd.

De N-VA is nog altijd in de eerste plaats de partij van Bart De Wever, maar achter hem schuiven enkele partijgenoten stilaan op. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans is de enige in de top twintig die erin slaagt vooruitgang te maken. Doordat de ondervraagde Vlamingen over het algemeen minder politici noemen dan de vorige keer, liggen de cijfers over het algemeen lager. Ook Geert Bourgeois, Siegfried Bracke en Philippe Muyters gaan erop vooruit. Kamerlid Ben Weyts blijft wel hekkensluiter.

Bij de andere partijen verandert er weinig. Groen-voorzitter Wouter Van Besien kan zijn score niet handhaven. Van Besien maakte zijn reputatie tijdens de communautaire onderhandelingen toen hij vaak in de schijnwerpers stond. Sinds de regering is geïnstalleerd, is hij minder prominent aanwezig.

SP.A houdt drie partijgenoten in de top-tien. Vlaams vice-minister-presidente Ingrid Lieten duikt wel omlaag van de veertiende naar de negentiende plaats. En dat was nog voordat ze er slechts met veel moeite in slaagde om een fles champagne stuk te slaan tegen de romp van het onderzoeksschip Simon Stevin.

Bekijk de rangschikking
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig