Open VLD op dieptepunt
Foto: Photo News
De resultaten van Open VLD zijn dramatisch. De N-VA stijgt opnieuw fors. En zelfs met 36,3 procent lijkt het einde van de groei nog niet in zicht.

Het gaat van kwaad naar erger met Open VLD. In de laatste peiling van De Standaard en VRT, uitgevoerd door TNS Media, moet de partij het stellen met 10,7 procent. Het slechtste VLD-resultaat ooit in deze peiling.

Bij de verkiezingen in 2010 kregen de liberalen al een forse knauw, maar daar gaan ze nu nog ruim drie procent onder. Partijvoorzitter Alexander De Croo slaagt er niet in zijn partij met een wervend en duidelijk verhaal uit het dal te loodsen.

In een harde interne analyse na de opdoffer van 2010 moest de partij vaststellen dat ze de kiezer koud liet. Dat blijkt twee jaar later nog meer het geval. In de grote steden wordt de partij zowat uitgespuwd.

N-VA blijft stijgen

Bart De Wever (N-VA) moet net als in de vorige DS/VRT-peiling de eerste plaats in de pop poll aan Kris Peeters (CD&V) laten, maar met een partijresultaat van 36,3 procent zal hem dat een zorg wezen. Na een dip in maart klimt de N-VA opnieuw tot ongekende hoogten.

In tegenstelling tot Peeters slaagt De Wever er wel in om zijn persoonlijke populariteit met zijn partij te verzilveren. Bovendien blijft er nog aardig wat groeipotentieel. Zes op de tien kiezers van Open VLD en CD&V zeggen dat ze ook op de N-VA zouden kunnen stemmen.

En ook bij Vlaams Belang, dat stabiel blijft op 9,5 procent, is de rooftocht nog niet ten einde. De federale regeringspartijen slagen er niet in om kiezers terug te halen eens die de overstap naar de N-VA hebben gemaakt. De kloof met de rest van het veld is enorm.

CD&V gaat licht vooruit

De enige partij die tussen de N-VA en ‘de rest’ zweeft, is CD&V. Met 18,5 procent blijft CD&V overeind, met zelfs een lichte stijging ten opzichte van de vorige peiling en de verkiezingen van 2010. Maar of er veel champagnekurken zullen knallen op het christendemocratische partijhoofdkwartier is maar zeer de vraag. Op een paar jaar tijd is voormalig kartelpartner N-VA dubbel zo groot geworden als CD&V.

SP.A blijft op exact hetzelfde resultaat als in de peiling van maart (14,5 %). Aangezien partijprotagonisten als Johan Vande Lanotte en John Crombez de laatste maanden geen gebrek aan airplay hadden, is dat echter ook geen cijfer om vrolijk van te worden. Het wordt ook aartsmoeilijk om in het huidige rechtse politieke landschap verse kiezers te gaan zoeken.

Alleen bij de groenen heeft de SP.A nog wat potentiële kiezers zitten, maar met veel zijn ze daar bij Groen sowieso al niet meer. Samen halen de twee linkse formaties zelfs geen kwart van de stemmen meer. Groen-voorzitter Wouter Van Besien wist zijn partij opnieuw vertrouwen te geven en bracht de resultaten tot vlak onder de tienprocentgrens, maar daar gaat Groen intussen weer met gemak onder: 7,9 procent.

Vlaams Belang zit ook al een tijdje onder die lat van 10 procent, maar moet met 9,5 procent voor een keer niets prijsgeven. Lijst Dedecker ten slotte, wordt stilaan te klein om nog met het blote oog waar te nemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig