De Vlaamse overheid moet niet alleen de kmo’s ondersteunen, maar moet ook haar schuldpositie in de gaten houden. "Nu als Vlaamse overheid grote risico’s nemen, is niet verstandig", reageert Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij op het bankenplan van minister-president Kris Peeters (CD&V).

Open VLD, dat op Vlaams niveau in de oppositie zit, deelt de doelstelling van Peeters, zei van Rouveroij op Radio 1. Peeters wil de financiering van de bedrijven vlot trekken om de economie te ondersteunen. Open Vld vraagt zich alleen af of het instrument wel geschikt is: als Vlaamse overheid kredieten waarborgen.

Woendag nog gaf kredietbeoordelaar Fitch de Vlaamse Gemeenschap een AA-score, maar met negatieve outlook. Van Rouveroij: "Dat komt door de verslechtering van onze schuldpositie. Met het plan van Peeters wordt onze score bijkomend bedreigd".

Kris Peeters wil voor zijn bankenplan het anticrisisinstrument Gigarant aanwenden. "Dat maakte vorig jaar en in 2010 al verlies. Nu als Vlaamse Gemeenschap grote risico’s nemen, is niet verstandig", aldus van Rouveroij.

Volgens de Vlaamse liberalen moet de afweging gemaakt worden tussen het realiseren van twee doelstellingen: het steunen van de kmo’s en het controleren van de Vlaamse schuldpositie - "de overheid moet de knip op de beurs houden". Open Vld vindt het alvast een goed idee dat Peeters zijn plan gaat voorleggen aan een aantal ondernemersorganisaties en bankenfederatie Febelfin. "Daarna gaan we moeten kijken hoe we die doelstellingen kunnen realiseren."
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig