Apple censureert boek dat vagina uit taboesfeer wil halen
Foto: rr
Met haar boek 'Vagina: A New Biography' wil de Amerikaanse feministe Naomi Wolf de vrouwelijke geslachtsdelen uit de taboesfeer halen, maar dat was buiten iBookstore gerekend: de online boekenwinkel van Apple verving het woord 'vagina' door 'v****a'. Het lijkt er echter op dat Apple geplooid is voor de kritiek op de censuur.

Niet alleen de titel, ook de beschrijving van het boek kon volgens Apple niet door de beugel: zo stond er dat het boek 'een verbluffend nieuw werk is dat ons denken, spreken en begrip over de v****a verandert'. De auteur, stond er nog, 'blikt terug op hoe de v****a eeuwenlang heilig werd beschouwd tot ze geprofileerd werd als een bedreiging' en vraagt zich af 'waarom ze zelfs nu nog, in deze steeds meer geseksualiseerde wereld, gezien wordt als iets dat beschamend is'.

De pogingen van Apple om het woord vagina verborgen te houden, waren echter tevergeefs, omdat naast de uitleg een (ongecensureerde) afbeelding van de cover van het boek stond.

Bovendien kwam er wereldwijd zoveel kritiek dat Apple alsnog gezwicht lijkt te zijn: wie nu naar iBookstore surft, kan wel lezen wat er staat. Apple wil evenwel geen commentaar geven op het incident.