Negatief advies voor concurrent Uplace
Foto: rr
De stad Brussel krijgt de raad om het winkelcentrum Just under the Sky aan de Van Praetbrug geen socio-economische vergunning te geven. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het negatieve advies werd afgeleverd door het Nationaal Sociaal Economisch Comité voor de Distributie (NSECD).

'De stad Brussel kan nu nog steeds een socio-economische vergunning afleveren, maar zal die wel met voldoende argumenten moeten rechtvaardigen na het negatieve advies van het NSECD', zegt het NSZ, dat zelf in het comité zetelt.

De zelfstandigenorganisatie is tevreden met de beslissing. 'Hopelijk viert na het negatief advies opnieuw het gezond verstand. Er is immers onvoldoende draagvlak voor dit project en al zeker niet bij de lokale handelaars', aldus het NSZ. 'Reusachtige shoppingcentra, zoals Just under the Sky, hebben geen bestaansrecht omdat ze de kleinhandel dood knijpen.'

Just Under The Sky, naast de Van Praetbrug op de grens tussen Schaarbeek en Laken, zou Uplace, het winkelcentrum in Machelen dat eerder de nodige vergunningen verwierf, stevige concurrentie bezorgen. Ook aan de Heizel staat nog een winkelproject gepland. Dat project, dat de naam Neo kreeg, heeft de steun van de stad Brussel.

Protest

Naast het NSZ verzetten zelfstandigenorganisatie Unizo en een reeks milieu- en sociale organisaties zich, net als tegen Uplace, tegen het nieuwe shoppingcentrum.

Ze vrezen dat Just Under The Sky naast de drukke Van Praetbrug voor een verkeersinfarct en extra fijn stof zal zorgen. Ook wordt verwacht dat de winkels uit het stadscentrum zullen  weggezogen werden en dat er bij een mislukking een amper te verhelpen stadskanker zal ontstaan.

'Twintig procent van de oppervlakte is nog niet ingevuld in het dossier van de sociaal-economische vergunning’, verklaarde Unizo eerder. ‘Er is geen enkele garantie dat het om grote speciaalzaken van meer dan 500 vierkante meter zal gaan.’