Van Quickenborne schiet PS-denksporen vermogensbelasting af
Van Quickenborne Foto: belga
Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne schiet de pistes die de PS naar voren schuift rond belastingen op grote vermogens af. Dat zei hij woensdag bij aanvang van het kernkabinet. Als de PS een vermogensbelasting doordrukt, is er geen regering meer, zei de liberale minister.

Volgens de krant La Libre Belgique denkt de PS aan een aantal bijkomende vermogensbelastingen. Onder meer de nationaliteitsaanvraag van de rijke Franse zakenman Bernard Arnault zou hen dat denkspoor weer doen oprakelen.

"Wij zijn ook voor eerlijke belastingen. We hebben bij de regeringsvorming afgesproken wat we gaan doen en vooral wat we niet gaan doen. De meerwaardebelasting op aandelen is toen onder druk van mijn partij van de tafel geveegd. Wie ze terug op tafel wil, moet beseffen dat er morgen geen regering meer is", zei Van Quickenborne.

De topministers zijn het er in elk geval niet over eens of de topman van het luxe-imperium LVMH Belg kan worden. Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte vindt van niet.

"Iemand moet Belg worden omdat hij Belg wil worden, niet omdat hij in Monaco minder belastingen wil betalen", zei hij op Radio 1.

Open Vld-minister Van Quickenborne vindt dat Arnault wel Belg kan worden als hij aan de - intussen strenger gemaakte - voorwaarden voldoet.