VS-ambassadeur gedood in Benghazi
Woedende betogers staken het consulaat in Benghazi in brand. Foto: AFP
Tijdens hevige gevechten aan het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi is de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens om het leven gekomen. Er zijn ook drie andere Amerikaanse diplomaten en verscheidene Libische beveiligers gedood. Dat bevestigt de Libische viceminister van Binnenlandse Zaken, Wanis al-Sharif. Aanleiding is de provocerende Amerikaanse film 'Innocence of Muslims'.

Betogers waren woedend over de Amerikaanse film Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt, en hebben het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi aangevallen en in brand gestoken. De Amerikaanse ambassadeur is om het leven gekomen door verstikking. Dat heeft de Libische arts gezegd die Stevens behandelde. De arts zou Stevens 90 minuten hebben gereanimeerd.

De ambassadeur werd door Libiërs naar een ziekenhuis in Benghazi gebracht, zei de arts, Ziad Abu Zeid, woensdag. Op dat moment had niemand door dat het om de ambassadeur ging. Stevens had veel rook ingeademd, met maagbloedingen tot gevolg, en bezweek uiteindelijk aan verstikking, zei Abu Zeid.

Een boze menigte viel dinsdag met getrokken wapens het consulaat aan, aldus het Libische ministerie van binnenlandse zaken. De aanvallers zouden automatische wapens hebben gebruikt en zelfs granaten hebben afgevuurd. De veiligheidstroepen die het gebouw moesten beschermen werden overweldigd en de betogers plunderden het consulaat en staken het gebouw vervolgens in brand.

'Geen enkele rechtvaardiging'

De Amerikaanse president Obama 'veroordeelt deze vreselijke aanval sterk'. De president sprak over de vier doden als ’voorbeelden van de Amerikaanse inzet voor vrijheid, gerechtigheid en samenwerking met landen en mensen in de wereld’.

Washington heeft besloten om de bewaking van ambassades wereldwijd te verhogen. En de LIbische regering heeft intusen haar excuses aangeboden.

Mohammed neergezet als bedrieger

Niet alleen in Libië werd geprotesteerd, ook in Egypte waren betogers op de been. Betogers klommen over de muur van de Amerikaanse ambassade in Caïro en vervingen de Amerikaanse vlag door een zwarte vlag met protestleus in het Arabisch. Duizenden mensen protesteerden bij de ambassade tegen de film. Omdat er was gewaarschuwd voor de demonstratie, had het grootste deel van het personeel de ambassade al verlaten. De demonstratie duurde uren, maar ’s avonds waren de meeste betogers vertrokken.

In de twee uur durende film, Innocence of Muslims, wordt Mohammed neergezet als een bedrieger, een versierder en een gek. Op YouTube staat een trailer van veertien minuten van de film, waarin Mohammed seks heeft en oproept tot moordpartijen. Maker van de film is Sam Bacile, een projectontwikkelaar uit Californië. Per telefoon maakt Bacile, die dinsdag is ondergedoken, zichzelf bekend als een Israëlische jood. Naar eigen zeggen schreef, produceerde en regisseerde hij de film. Hij zegt niet op dergelijke woedende reacties te hebben gerekend, maar geeft wel toe dat zijn film is bedoeld om te provoceren. Hij noemt de islam een gezwel en zegt te geloven dat hij met zijn film Israël helpt. Volgens Bacile is zijn film één keer volledig vertoond, in een vrijwel lege bioscoopzaal in Hollywood.

De Israëlische regering heeft zich al officiëel gedistantieerd van de film.

Trailer

De Egyptische media berichten al enkele dagen over de trailer van de film, die door de van oorsprong Egyptische Amerikaan Morris Sadek op internet zou zijn geplaatst. Sadek is een christen die in de VS bekendstaat om zijn anti-islamitische standpunten.

Volgens Bacile en Sadek gaat de film over de onderdrukking van koptische christenen in Egypte. Een vertegenwoordiger van koptisch-christelijke organisaties in Europa, Medhat Klada, noemt Sadek een extremist. 'Wij zitten niet op dit spoor. Hij heeft de mensen (in Egypte, red.) opgestookt tegen de kopten', zegt Klada vanuit Zwitserland.