Berlinde De Bruyckere naar Biënnale Venetië 2013
Foto: wouter van vooren
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) stuurt de Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere naar de volgende Biënnale van Beeldende Kunst in Venetië.

In 2013 heeft in Venetië de 55ste Biënnale voor Beeldende Kunst plaats, van 1 juni tot 24 november. Het is de gewoonte dat de Vlaamse en Franse Gemeenschap om beurten een kunstenaar afvaardigen.  In 2013 is het de beurt aan een Vlaamse kunstenaar om in het Belgisch paviljoen een solotentoonstelling neer te zetten.

Berlinde De Bruyckere woont en werkt in Gent. Ze kreeg de Vlaamse Cultuurprijs 2009 voor Beeldende Kunst. Haar belangrijkste thema’s zijn kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid. In haar werk zijn vaak paardenlichamen verwerkt, maar ook gedeformeerde lichamen en bomen.

'Neus aan het venster'

De Bruyckere kan rekenen op een groeiende buitenlandse belangstelling. Momenteel loopt er in museum De Pont in Tilburg een dialoogtentoonstelling tussen haar werk en dit van de overleden kunstenaar Philippe Vandenberg.

'Berlinde De Bruyckere behoort tot een generatie Vlaamse kunstenaars die de jongste jaren internationaal nadrukkelijk de neus aan het venster steekt. Maar wat mij bovendien treft in haar artistieke praktijk, is haar diepmenselijk engagement. Ik ben er daarom van overtuigd dat deze kunstenaar in het paviljoen een zeer sterke solopresentatie zal neerzetten', zegt minister Schauvliege.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in