'De Voedselzandloper niet alleen slecht, maar ook gevaarlijk boek'
Foto: rr
De Universiteit Antwerpen neemt 'unaniem en formeel' afstand van het boek 'De Voedselzandloper' van Kris Verburgh. Het werk keert volgens de universiteit 'alle nationale en internationale voedingsadviezen om' en wordt zelfs 'gevaarlijk' genoemd.

Het populaire De Voedselzandloper somt een hele reeks nieuwe aanbevelingen rond vermageren en verouderen op. Volgens de universiteit was Verburgh, die als arts afstudeerde aan de Universiteit Antwerpen, als assistent in opleiding verbonden aan de Universiteit, maar schreef hij het boek niet binnen het kader van zijn aanstelling aan de universiteit noch in het kader van een opdracht van de universiteit.

De Faculteitsraad van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen beslisten unaniem om uitdrukkelijk afstand te nemen van het boek en van de inhoud ervan.

'Het is niet alleen een slecht boek, het is ook gevaarlijk voor de publieke opinie', oordeelt professor en voedingsdeskundige Luc Van Gaal van de UA op Radio 1. 'Het boek lijkt wetenschappelijk door het aanhalen van toppublicaties, maar deze worden in een verkeerde context geplaatst en zo fout geïnterpreteerd. Het zijn dus flagrante leugens. Adviseren om bijvoorbeeld melk en andere voedingselementen uit het dieet te weren, is niet valabel voor het publiek.

Van Gaal benadrukt ook dat de auteur als assistent in opleiding niet actief was binnen de betrokken discipline. Volgens woordvoerder Peter De Meyer maakte Kris Verburgh nooit deel uit van het personeel, maar had hij steeds het statuut van student. Formeel is Verburgh nog steeds ingeschreven als student.

Eerder hadden ook het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse huisartsen zware kritiek geuit op het boek.