Landbouwkrediet wordt Crelan
Foto: Crelan
Het Landbouwkrediet verandert zijn naam in Crelan. Dat is vanochtend bekendgemaakt. De naamsverandering drong zich op na de fusie van de bank met Centea, de spaarbank werd afgestoten door KBC. Eind 2013 moet het hele integratieproces van Centea in Landbouwkrediet volledig afgerond zijn.

aIn de nieuwe naam zijn elementen van de vorige naam te herkennen. CRE verwijst naar Crédit Agricole, de naam die Landbouwkrediet in Franstalig België gebruikt. De Franse bank Crédit Agricole is bovendien de grootste aandeelhouder van Crelan.

In de letters LAN is dan weer makkelijk de oude naam Landbouwkrediet te herkennen. In de nieuwe naam is ook een verwijzing naar Centea terug te vinden, met name de letters C, E, A en N. 

Na het ontvangen van staatsteun, moest KBC onder druk van Europa afslanken. Er werd voor geopteerd om Centea in de etalage te plaatsen. De naam Crelan is niet volledig nieuw. Hij werd al gebruikt voor het online-bankingsysteem en een aantal fondsen van de bank.

'Nog steeds op schema'

De meer dan 900 agentschappen van de nieuwe fusiebank moeten tegen eind 2013 de nieuwe naam dragen. De hele integratieoperatie van Centea in Landbouwkrediet, inclusief de naamsverandering, draagt een prijskaartje van 70 miljoen euro.

De juridische fusie van beide banken staat geagendeerd op 4 april 2013. Dan zullen de banken effectief samensmelten tot één nieuwe instelling. Intussen werden al heel wat domeinen geharmoniseerd, zoals de diensten op de hoofdzetel en de personeelsstatuten.

'Dit gigantisch project zit tot onze grote voldoening nog steeds op schema en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat tegen midden 2013 de migratie succesvol afgerond zal kunnen worden', zegt Luc Versele, ceo van de Groep Landbouwkrediet.

'Maatregelen om solvabiliteit, soliditeit en liquiditeitspositie van de bank te vrijwaren'

'Ondanks de hoge werkdruk blijven de commerciële resultaten in lijn met de objectieven. De bank volgt de economische en financiële toestand op de voet en zal de nodige maatregelen treffen om de solvabiliteit, de soliditeit en de liquiditeitspositie van de bank en van de Groep te vrijwaren', aldus Versele.

De Groep Landbouwkrediet boekte in de eerste jaarhelft een nettowinst van 31,6 miljoen euro. De bankenheffing, die voor het volledige jaar 35,7 miljoen euro zal bedragen, 'heeft een belangrijke negatieve impact op het nettoresultaat', zei Versele. De klantendeposito’s namen tijdens de eerste jaarhelft met 3 procent toe.