De Britse Irakees Saad al-Hilli die woensdag met zijn vrouw, een Zweedse vrouw en een Franse fietser in de Franse Alpen is doodgeschoten, werkte aan een geheim contract van de Britse satellietbouwer SSTL, dat enkele jaren geleden is opgegaan in de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS. Dat schrijft de Mail on Sunday.

De Britse satellietbouwer SSTL, waarvoor de vermoorde De Britse Irakees Saad al-Hilli werkte, werd in 2008 overgenomen door EADS. Die groep is onder meer bedrijvig in de sector van spionagesatellieten, naast commerciële en andere overheidssatellieten, plus de Europese Ariane-draagraket.

Volgens de Mail on Sunday was hij daar betrokken bij een geheim contract.

Franse speurders zullen volgens de zondagskrant werknemers van SSTL ondervragen om uit te klaren of de viervoudige moord al dan niet te maken heeft met het werk van Al-Hilli. Een mogelijke vraag is of de man al dan niet toegang had tot informatie die waardevol was voor een concurrent. Ook zou het kunnen dat de Britse Irakees het slachtoffer was van afpersing, aldus de Mail on Sunday.

Een woordvoerder van SSTL wilde omwille van de gevoeligheid niets meer zeggen over het werk van de vermoorde man.

Hooggeplaatste veiligheidsbronnen vertelden de Mail on Sunday dat al-Hilli niets van doen had met de Britse veiligheid.