'Vrouwen zijn ook verantwoordelijk voor seksuele intimidatie'
Foto: *
De Mechelse schepen van Gelijke Kansen en Preventie Ali Salmi zei vrijdag op de regionale televisiezender RTV dat vrouwen ook een verantwoordelijkheid hebben als ze het slachtoffer worden van seksuele intimidatie op straat. Na de commotie die daardoor ontstond, heeft Salmi zich geëxcuseerd.

De stad Mechelen lanceerde gisteren onder leiding van Salmi een campagne tegen seksuele intimidatie. Uitgerekend op die dag baarde hij ophef met een uitspraak op de regionale zender RTV.

'Vrouwen moeten zich goed bewust zijn dat bepaalde signalen die ze uitzenden door de mannen anders kunnen worden geïnterpreteerd. Wees bewust van de reikwijdte van de signalen die je uitzendt. Dat is een heel goede tip die ik kan geven,' aldus Salmi.

'Onaanvaardbaar'

De Mechelse burgemeester Bart Somers omschreef de uitspraak van Salmi achteraf als 'onaanvaardbaar'. 'Dit is ronduit kwetsende en stigmatiserende taal, die van slachtoffers daders maakt. Dit staat haaks op het beleid om Mechelen op te bouwen als een open en vooruitstrevende stad, een stad voor mannen en vrouwen. Een model waarbij gelijkheid, gelijke kansen en emancipatie centraal staan', klinkt het. De burgemeester kondigde aan dat er op het eerstvolgende schepencollege gesproken zal worden over het incident.

Ook eerste schepen Caroline Gennez vroeg dat Salmi zijn uitspraak zou intrekken. 'Elke vorm van seksuele agressie is onaanvaardbaar.'

En ook N-VA-Mechelen was ontsteld door wat de schepen ban Gelijke kansen zei. 'In de plaats van de wacht aan te zeggen aan het schorriemorrie dat meisjes en dames lastigvalt en intimideert, meent de schepen voor gelijke kansen de vrouwen te moeten waarschuwen. Dat is de wereld op zijn kop', aldus Marc Hendrickx.

Verontschuldigingen

Salmi, die als onafhankelijke op de SP.A-lijst staat, heeft zich inmiddels geëxcuseerd. Op zijn website schreef hij: 'Ik wil mij verontschuldigen voor mijn ongelukkige uitspraak op de regionale TV-zender RTV. De mensen die aanwezig waren en de hele actie (de lancering van de campagne tegen seksuele intimidatie, nvdr) hebben meegemaakt weten maar al te goed dat de actie niet moet worden teruggebracht tot deze ene uitspraak, die ik niet had mogen doen.'

'Ik hoop echter dat de essentie van mijn visie niet wordt vergeten en dat is dat we potentiële daders willen aanpakken en slachtoffers willen helpen', zegt hij nog.