De rijkste Fransman wil Belg worden
Bernard Arnault Foto: AFP
Bernard Arnault, de meest gefortuneerde Fransman, heeft een naturalisatieaanvraag ingediend bij de bevoegde commissie van de Kamer. Dat schrijft La Libre zaterdag. Ook al blijven de motieven vertrouwelijk, de fiscale redenen zijn wellicht niet vreemd aan deze aanvraag.

Bernard Arnault (63) is de voorzitter van de luxegroep LVMH en volgens Forbes met een vermogen van 41 miljard dollar de vierde rijkste man ter wereld.

'Het dossier zal behandeld worden zoals alle andere. Er liggen er 47.000 op onze tafel. Onze commissie heeft deze aanvraag vorige week ontvangen', aldus Georges Dallemagne, voorzitter van de naturalisatiecommissie van de Kamer. Het dossier zal ten vroegste eind dit jaar of begin 2013 behandeld worden.

Voor de Kamerleden zich over het dossier buigen, moeten het parket-generaal, Vreemdelingenzaken en de staatsveiligheid een advies over de naturalisatieaanvraag uitspreken. Zij hebben vier maanden de tijd voor dat advies.

Wie in aanmerking wil komen om Belg te worden, moet minstens 18 jaar oud zijn en kunnen bewijzen dat hij minstens drie jaar in België woont. Of - zoals in het geval van Bernard Arnault - moet aantonen dat hij 'werkelijke banden' heeft met ons land. Volgens de krant La Libre Belgique woont Arnault weliswaar in Parijs, maar heeft hij ook een woning in Brussel.

Zelf zei Arnault in een communiqué dat hij Belg wil worden om zijn investeringen in België aan te zwengelen. Hij zou bezig zijn met het versterken van een coördinatiecentrum in ons land.

De kandidatuur van Bernard Arnault kadert in een politiek gespannen context in Frankrijk, waar de regering de komende week definitieve beslissingen gaat nemen over het belasten van 75 procent van de hoogste inkomsten.