Nieuw spoor naar Rechtvaardige Rechters
De Rechtvaardige Rechters Foto: rr
Er is een nieuw spoor in de zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters: een familie heeft het verdwenen paneel in een nalatenschap aangetroffen. De bisschop wacht nu alleen maar op een telefoontje.

Gent viert dit weekend zijn ‘Lam Gods’, met zaterdag een evocatie en zondag een museumzoektocht. Het beroemde altaarstuk gaat maandag in restauratie. Maar nog altijd ontbreekt er een paneel van, de in 1934 gestolen ‘Rechtvaardige Rechters’.

Omdat het officiële onderzoek naar deze ‘stoutmoedige diefte’ volledig in het slop raakte, sloot de Gentse politie het dossier al in 1937 zonder resultaat af. Maar tot de dag van vandaag blijven tal van serieuze en ook wel iets minder serieuze nieuwsgierigen op onderzoek uittrekken.

Toch is er weer hoop. Een hoogbejaarde tussenpersoon klopte vorig jaar aan bij het bisdom Gent. Hij stelde te zijn uitgestuurd door een familie die het verdwenen paneel in een nalatenschap had aangetroffen. De familie wilde daar op een zo discreet mogelijke manier van af raken en het anoniem retourneren.

‘Hou u klaar,’ was de boodschap. En het zou vooral snel gaan: binnen de maand keerde het paneel terug.

Maar na die paar weken geduld waar de bejaarde bezoeker om gevraagd had, gebeurde er niets. Tot een half jaar geleden. Bij het bisdom diende zich toen een tweede tussenpersoon aan, met een wat minder bejaard klinkende stem. Diens boodschap breide een vervolg aan die van een jaar eerder. Want er had zich een nieuwe, wat verontrustende ontwikkeling voorgedaan.

De familie was verdeeld geraakt. Het ene part ervan wilde het paneel nog altijd terugbrengen, maar het andere deel raakte door koudwatervrees bevangen en vreesde dat de politie de bergplaats toch nog zou kunnen traceren, waardoor de familie alsnog in opspraak kon komen – en dat moest worden vermeden.

Beide boodschappers brachten hun nieuws niet in het luchtledige: ze noemden beiden immers ook een naam. De familie in kwestie was die van de bekende christendemocratische politicus August De Schryver. En dat was niet meteen een verrassing, omdat De Schryver al veel eerder in de zaak was genoemd.

De nog overlevende zonen en dochters van wijlen minister De Schryver reageren half verbaasd, half geamuseerd wanneer De Standaard hen het nieuws over de boodschappers aan het bisdom voorlegt. En ook wel wat geërgerd. Want ze hebben wel vaker gehoord dat het gestolen paneel in hun familie is verzeild.

Intussen blijft de bisschop nog steeds wachten op een telefoontje.

Dit is een sterk ingekorte versie van een verhaal van Marc Reynebeau over een nieuw spoor naar De Rechtvaardige Rechters. U vindt het in de Standaard dit weekend.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in