Vierjarige overlevende van Alpenmoord praat
De Franse aanklager Eric Maillaud Foto: AFP
Het vierjarige Britse meisje Zeena dat de moord in de Franse Alpen op haar ouders en grootmoeder heeft overleefd, heeft over het drama gepraat. Ook ontkent de broer van de man die samen met drie anderen dood werd aangetroffen, dat er een familiegeschil was over geld. Dat heeft onderzoeksrechter Eric Maillaud vrijdag op een persconferentie meegedeeld.

Het meisje bevestigde wie zij was en wie de slachtoffers van de moordpartij waren. Voorts vertelde ze over de aanwezigheid van een groene auto met voorwielaandrijving, maar heeft zij de moordenaar(s) vermoedelijk niet gezien: zij had zich onder het lichaam van haar moeder verborgen.

Voorts vertelde de onderzoeksrechter dat de broer van het mannelijke slachtoffer, Zaid al-Hilli, zich donderdag bij de politie heeft aangeboden voor ondervraging. In Britse media was sprake van een ruzie tussen beide broers, maar dat ontkent Zaid. Hij geldt vooralsnog niet als verdachte in de zaak.

De procureur riep tot voorzichtigheid op met betrekking tot dit spoor. Hij stelde zich vragen bij de afstand die afgelegd moet worden 'om van een financieel geschil tot een viervoudige moord over te gaan'.

Professionele moordaanslag

Maillaud benadrukte nog dat de moord de kenmerken vertoont van een "professionele hit", en dat het misdrijf 'extreem barbaars' is.

Elk van de drie volwassenen die woensdag dood werden aangetroffen in een auto in de Haute-Savoie, is door twee gerichte schoten in het voorhoofd omgebracht. De Franse fietser, wiens lijk buiten de auto is aangetroffen, vertoont vijf schotwonden.

Volgens de politiebronnen zou de operatie niet langer dan een halve minuut hebben geduurd. Het is niet uitgesloten dat met meerdere wapens is gevuurd.

Naast de vier doden werd op de plaats van de misdaad ook een gewond meisje van zeven en een ongedeerd meisje van vier gevonden. Die laatste lag onder het lijk van haar moeder.

Hollande

De Franse president François Hollande, die in Londen is om er te supporteren voor het Franse paralympisch team en te vergaderen met premier David Cameron, liet weten dat 'alles in het werk wordt gesteld om de daders van de moord op te sporen'.