Het aantal gerechtelijke vervolgingen tegen bedrijven die in het buitenland steekpenningen geven, zit in de lift in de grote exportlanden. Behalve in België, zegt organisatie Transparency International in een rapport dat woensdag gepubliceerd werd.

De Belgische justitie en politiediensten hebben onvoldoende middelen om dergelijke criminaliteit te bestrijden, aldus de organisatie. Volgens Transparency International zijn er in België al jaren geen vervolgingen geweest en heeft ons land nog geen enkele veroordeling of sanctie opgelegd aan overtreders. Nochtans ondertekende ons land in 1997 samen met 37 andere landen een OESO-conventie betreffende de bestrijding van corruptie in internationale zakelijke transacties.

Te weinig landen ontmoedigen corruptie binnen bedrijven, zegt Transparency. België heeft met vier zaken die behandeld zijn door het parket sinds de conventie van kracht ging een gematigde score. De Verenigde Staten doen het met 275 afgesloten zaken eind 2011 het best. Duitsland is het enige andere land dat meer dan honderd zaken (176) heeft afgerond.

Vervolgingen wegens corruptie leiden steeds vaker tot boetes en gevangenisstraffen. Eind 2011 waren 66 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze steekpenningen gaven aan buitenlandse functionarissen om handelsakkoorden af te sluiten.

Nood aan een gecoördineerde aanpak

Volgens Transparency International ontbreekt het België structureel aan gerechtelijke middelen. Drie pijnpunten: er zijn te weinig gespecialiseerde rechters die zich volledig aan dit type van dossiers kunnen wijden. Ten tweede heeft de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) een gebrek aan structurele onafhankelijkheid, middelen en specifieke opleidingen. Tot slot is er nood aan een gecoördineerde en gestructureerde aanpak om makkelijk de corruptiedossiers te identificeren, besluit Transparency International.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig