De politie sluit niet uit dat een huurmoordenaar de dader is van de dodelijke schietpartij in Chevaline in de Franse Alpen van woensdagnamiddag. Drie mensen werden brutaal afgemaakt met een kogel in het hoofd, één vrouw overleed om een nog onbekende reden en twee jonge meisjes overleefden het drama.

Een Britse fietser trof donderdagnamiddag een BMW, waar een vijftiental kogelhulzen naast lagen, aan op een bosweg. Een dode man, intussen geïdentificeerd als Saad al-Hilli, zat achter het stuur en twee vrouwen lagen dood op de achterbank van de BMW met Britse nummerplaat.

Naast de auto lag een meisje van acht jaar, Zainab. Zij werd drie keer beschoten en kreeg enkele hevige klappen en werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht voor een spoedoperatie. Het meisje liep een schedelbreuk op en is intussen buiten levensgevaar, maar wordt wel in een kunstmatige coma gehouden. Ze moet vrijdag opnieuw geopereerd worden.

Iets verder werd ook het lijk van Sylvain Mollier, een veertigjare Franse fietser en vader van drie kinderen, gevonden. Hij werd in juni nog vader van een zoon.

Kogels in hoofd

Drie van de overledenen kwamen om door kogels in het hoofd. Bij de jongste vrouw in de wagen was dat niet het geval. 'Ik heb er echt geen idee van waaraan ze overleden is', zei procureur Maillaud tijdens een persconferentie. 'Het enige waar we voorlopig zeker van zijn, is dat er gehandeld is met de intentie om te doden. Het is een daad van extreme wreedheid.'

De 'professionele' manier waarop de drie om het leven zijn gebracht, doet de politie vermoeden dat de schietpartij het werk is van een huurmoordenaar.

Kleuter verstopt zich onder lijk moeder

Enkele uren nadat de politie het gebied donderdag afgesloten had, rond middernacht, vonden de speurders de vierjarige Zeena in de wagen. Zij overleefde het drama door zich acht uur lang stil te houden onder de benen van haar overleden moeder in de auto.

'Het meisje heeft heel die tijd niet bewogen', zegt Maillaud. 'Ze zag het verschil niet meer tussen de goeien - de politie - en de slechten. Ze begon spontaan te lachen en te praten toen de speurders haar uit de auto haalden. Ze heeft al het lawaai en het geschreeuw gehoord, er wordt nu goed voor haar gezorgd.'

Het duurde zo lang tot de agenten de kleuter vonden omdat de agenten pas rond 23.30 uur wisten dat het gezin nog een kind had en omdat ze de deuren van de wagen niet mochten openen. 'Daar waren twee redenen voor', zegt Maillaud. 'Het rampgebied niet vervuilen en de ramen niet breken. Het ballistisch onderzoek mocht niet in gevaar gebracht worden.' De warmtecamera had het vierjarige meisje ook niet opgemerkt.

Britse familie

De slachtoffers in de wagen zijn de vader, moeder en grootmoeder van de meisjes, meldt de gendarmerie van Charméry. De Britse familie bracht haar vakantie door op een camping in de buurt. Een andere Britse familie had het gezin enkele uren eerder als vermist opgegeven bij de politie.

De eigenaar van de wagen en de man achter het stuur was Saad al-Hilli, een 50-jarige Brit die geboren werd in Bagdad en in Claygate, ten zuiden van Londen, woonde. Zijn flat in Engeland wordt aan een huiszoeking onderworpen. De procureur wou die naam nog niet bevestigen. 

Nog opvallend is dat de oudste vrouw van de twee een Zweeds paspoort op zak had. Dat werd bevestigd door het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Andere wagen gezien

Over de mogelijke aanleiding voor en de omstandigheden van het bloedbad is er voorlopig geen informatie. Enkele getuigen zeggen wel dat ze een 4x4-wagen heel snel hebben zien wegrijden rond dat uur. Ze hebben de nummerplaat genoteerd, die wordt nu nagetrokken.

Technici van het onderzoeksinstituut van de gendarmerie (IRCGN) hebben naar DNA-sporen en ballistische elementen gezocht. Er wordt ook gezocht naar sporen van een ander voertuig. De politie kamde ook de caravan van de Britse familie uit.

Het parket sluit een gezinsdrama niet uit, maar een andere piste is dat het gezin een criminele achtergrond had. Vrijdag wordt een lijkschouwing gehouden.

Fietser

De lijken werden gevonden door een Britse fietser. 'Hij vertelde dat hij tijdens het fietsen ingehaald en voorbijgestoken werd door een andere fietser', zegt luitenant-kolonel Benoit Vinnemann van de plaatselijke rijkswacht. 'Toen hij wat verder gefietst was, zag hij de andere fietser neergeschoten op de grond liggen bij de auto.'

Verbijstering

In het dorp Chevaline wordt verbijsterd gereageerd op het drama. 'Zoiets ergs hebben we hier nog nooit meegemaakt', zegt burgemeester Didier Berthollet. 'De politie heeft iedereen ondervraagd in de hoop toch nog een getuige te vinden. Er waren maar 70 mensen ini Chevaline, dus lang duurde dat ondervragen niet.'

Intussen wordt de burgemeester van Chevaline bestookt met vragen door Engelse journalisten. 'Sinds donderdagochtend om 6 uur heb ik al een twaalftal telefoons gekregen', vertelt Berthollet. 'Enkele Britse journalisten leggen graag enkele mogelijke pistes voor, zoals een aanslag van Al-Quaeda of de Ieren. Ik kan hen daar niet meer duidelijkheid over geven.'