Een Belgische man die al vijftien jaar in Ierland woont, ging op zondag in honger- en dorststaking om sociale bijstand van de Ierse autoriteiten te krijgen. Sinds mei krijgt hij geen Belgische uitkering meer en zit hij financieel in nauwe schoenen. 'Ik heb alles al geprobeerd, maar krijg nergens gehoor', vertelde Jan De Neubourg woensdag aan Belga.

De Neubourg meldt dat hij sinds mei geen uitkering meer krijgt vanuit België. Hij startte daarvoor in ons land een procedure op. "Bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) krijg ik telkens een andere uitleg waarom mijn uitkering stopgezet is", aldus de 56-jarige De Neubourg.

Hij richtte zich ook tot de Ierse tegenhanger van de OCMW-diensten in België en diende een aanvraag tot sociale hulp in vanaf 18 mei. 'Ik wacht al bijna vier maanden maar er is nog niets gebeurd, er is nog geen beslissing genomen', legt hij uit. Door zijn slechte gezondheid kan hij niet gaan werken en is hij financieel afhankelijk van de uitkering van zijn vrouw. Ook haar Belgische uitkering  was stopgezet, tot ze in mei een hartaanval kreeg.
Het verhaal van De Neubourg verscheen dinsdag op de website van de Ierse krant Irish Examiner. 'Sindsdien heeft de Belgische consul in Ierland contact met me opgenomen en gevraagd wat hij kon doen', aldus nog de Belg. 'Ook mijn advocaat doet wat hij kan, maar krijgt geen gehoor.' De man besloot daarom zondag in honger- en dorststaking te gaan.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig