Binnenkort overlegt het Riziv met organisaties van woon- en zorgcentra over de afstemming van de financiering voor geneeskundige verzorging op kwalificatievereisten. Dat meldt het Rijsinstituut maandag in een persbericht.

Sinds 2006 bestaat het beroep van ’zorgkundige’ met een eigen registratienummer. Sindsdien liggen de verpleegkundige handelingen die in woon- en zorgcentra door verpleegkundigen kunnen gedelegeerd worden aan enkel die zorgkundigen, vast . Eten geven aan de ouderen is één van die zorghandelingen.

'Verzorgende personeelsleden die nog niet de specifieke kwalificatie van zorgkundige hebben en werken in een woon- en zorgcentrum mogen dergelijke handelingen niet uitvoeren. Zij mogen wel ingezet worden in een aantal andere activiteiten van het dagelijks leven", aldus het Rijsinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) maandag.

Een aantal rusthuisdirecties klaagde vorige week het wegvallen van de subsidies aan voor honderden personeelsleden in woon- en zorgcentra, omdat ze niet erkend zijn als zorgkundige. De rusthuizen vrezen dat de maatregel het personeelstekort in de sector nog dreigt te verhogen, doordat de norm bijkomende schaarste zou scheppen.

Momenteel zijn al 39.924 zorgkundigen geregistreerd. Het Riziv raamt dat 3.776 verzorgende personeelsleden zonder registratie als zorgkundige actief zijn. In mei heeft het Riziv, via de woon- en zorgcentra, die personeelsleden gecontacteerd en hun aandacht gevestigd op de mogelijkheden die er bestaan om als zorgkundige te worden geregistreerd.

1.101 van hen zouden automatisch zorgkundige kunnen worden, 891 moeten eerst een opleiding van 120 uren volgen en 1.784 moeten een bijkomend jaar opleiding volgen of een verkort traject, indien dit is voorzien door de bevoegde Gemeenschap of Gewest.