Italiaanse renners met een dopingverleden maken geen kans op een WK-selectie. Bondscoach Paolo Bettini is van plan alleen onbesproken renners op te nemen in zijn team voor de titelstrijd in het Nederlandse Valkenburg, zo schrijft Gazzetta dello Sport.

Bettini schaart zich met zijn keuze volledig achter het nultolerantiebeleid dat het Italiaans Olympisch Comité (CONI) voert.

Veroordeelde renners als Ivan Basso, Danilo di Luca, Alessandro Petacchi en Michele Scarponi mogen een WK-selectie dus vergeten, net als Alessandro Ballan, Filippo Pozzato en Giovanni Visconti, die alle drie het onderwerp zijn van een lopend onderzoek.

Hoewel Bettini zijn selectie nog niet vrijgaf, zou hij zijn keuze toch al hebben gemaakt. Vincenzo Nibali wordt op 23 september naar verluidt de Italiaanse kopman. Hij zou Eros Capecchi, Eliva Favilli, Oscar Gatto, Moreno Moser, Rinaldo Nocentini, Luca Paolini en Diego Ulissi meekrijgen als ploegmaats. Adriano Malori en Marco Pinotti worden genoemd voor de tijdrit.

Vorig jaar was Daniele Bennati met een veertiende plaats de beste Italiaan op het WK in Kopenhagen. Het was voor Italië het slechtste resultaat sinds 1983.