Tot 150 banen bedreigd bij Thomas Cook
Foto: EPA
Touroperator Thomas Cook België (TCB) werkt aan een reorganisatieplan dat 100 tot 150 banen kan kosten. Dat vrezen de vakbonden, die maandag met infosessies zijn gestart in het bedrijf.

België behoort nochtans tot de meest rendabele markten van de hele Thomas Cook Group Plc, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse en de Franse markt. ‘Het doel van het management is dan ook niet om de verliezen te stelpen, maar om de winst op te krikken’, zegt Els De Coster, secretaris van de liberale ACLVB aan De Tijd.

Woordvoerder Baptiste Van Outryve van Thomas Cook Belgium bevestigt de plannen. ‘Onze nieuwe CEO Gert De Caluwé (CEO voor België nvdr.) bekijkt wat mogelijk is om de organisatie efficiënter te maken en synergieën te realiseren, met bijzondere aandacht voor een optimalisatie van de ebit (bedrijfswinst).’

De Caluwé is midden vorige maand gestart met infosessies en brainstorming met alle afdelingen van TCB, een operatie die binnen twee weken wordt afgerond. En daarna moeten knopen doorgehakt worden.

Vorige zomer ontsloeg de groep ook topman Many Fontenla-Novoa na een zoveelste winstwaarschuwing. Ook de voorzitter moest opstappen en werd vervangen door de Belg Frank Meysman. Het duurde tot vorige maand voor de tijdelijke CEO Sam Weihagen werd opgevolgd door Harriet Green.