Geen mercuriale wegens geen tijd
justitie Foto: photonews
De Brusselse procureur-generaal heeft gebroken met een eeuwenoude traditie. Bij het begin van het gerechtelijk jaar hield hij geen mercuriale. de reden? geen tijd.

De nieuwe Brusselse procureur-generaal Lucien Nouwynck heeft in zijn eerste officiële optreden als hoofd van het Brusselse parket-generaal komaf gemaakt met een aloude traditie. Dit jaar is er geen magistraat van het parket-generaal die een mercuriale houdt, een uiteenzetting over een juridisch onderwerp.

De Brusselse procureur-generaal ziet daar geen tijd voor aangezien de werklast van zijn parket-generaal de voorbije jaren enorm is toegenomen, maar hij geen bijkomend personeel krijgt.

De instroom aan nieuwe zaken is op zowat alle vlakken sterk gestegen, zegt procureur-generaal Nouwynck: 'De dossiers die door de kamer van inbeschuldigingstelling moeten behandeld worden, zijn tussen 2007 en 2011 met 37 procent gestegen, de dossiers voor de jeugdkamers zijn in de laatste 8 jaar met 62 procent toegenomen en de dossiers in de burgerlijke kamers zijn tussen 2004 en 2011 met 60 procent gestegen.'

Alleen de strafzaken zijn relatief stabiel gebleven, maar om de achterstand die er daar is weg te werken, zou het parket-generaal tien maanden nodig hebben. 'Ten slotte wachten er nog 35 assisendossiers op een behandeling', gaat de procureur-generaal voort. 'Nieuwe zaken moeten nu al wachten tot eind 2013.'

De andere parketten-generaal kregen 5 tot 17 procent extra personeel, maar Brussel wacht daar volgens procureur-generaal Nouwynck al 15 jaar op, terwijl het takenpakket van de aanwezige magistraten wel is uitgebreid. 'Om onze meest dringende taken uit te voeren, hebben we zelfs magistraten van de parketten van Leuven en Nijvel moeten delegeren', aldus procureur-generaal Nouwynck.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in