De Italiaanse kardinaal Carlo Maria Martini heeft de rooms-katholieke kerk in een postuum gepubliceerd interview gewaarschuwd '200 jaar achter te lopen'. Martini overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd. In de kathedraal van Milaan brachten duizenden mensen zaterdag een laatste groet aan de oud-aartsbisschop van Milaan.

'De Kerk loopt 200 jaar achter. Waarom wordt ze niet wakker? Hebben we schrik?' vroeg hij in zijn laatste interview met een andere jezuïet in augustus, dat zaterdag door de Italiaanse krant Corriere della Sera gepubliceerd werd. 'De Kerk is vermoeid. Onze cultuur is verouderd, onze kerken zijn groot en leeg...'

Martini leed al tien jaar aan de ziekte van Parkinson en gold als voorvechter van de progressieve strekking. Hij stond voor meer openheid en dialoog met de wereld. 'De Kerk moet haar fouten erkennen en een radicale weg van verandering inslaan, te beginnen bij de paus en bisschoppen', klonk het nog in het interview. De kardinaal zei ook dat de Kerk open moet staan voor echtscheidingen en dat 'schandalen van kindermisbruik ons verplichten een reis van transformatie te ondernemen'.

De kardinaal deinsde er nooit voor terug om zijn mening te uiten over onderwerpen, die door het Vaticaan vaak als taboe beschouwd werden. In 2008 had hij zo kritiek op het verbod op voorbehoedmiddelen, dat volgens hem heel wat gelovigen wegjoeg.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig