Mogelijk 10.000 kampeerders Yosemite Park besmet met dodelijk virus
Foto: EPA
Ruim 10.000 mensen die deze zomer in het beroemde Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië hebben gekampeerd, lopen het risico besmet te zijn met het dodelijk virus, waar tot nu toe twee mensen aan zijn bezweken. Het Amerikaans Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) heeft de betrokken mensen vrijdag gewaarschuwd

Duizenden mensen die tussen 10 juni en 24 augustus in Curry Village, een kampeergebied in het park, hebben gelogeerd, werden gewaarschuwd voor het hantavirus. De zes besmettingen die tot nu toe bevestigd zijn, bleken immers allemaal in dezelfde soort canvas hutten te hebben overnacht.

Het zogeheten hantavirus is een zeldzame, door knaagdieren overgedragen ziekte die zich verspreidt via urine, speeksel en uitwerpselen van geïnfecteerde muizen. De constructie van de 91 hutten was volgens een verantwoordelijk van het park een uitnodigende plek voor knaagdieren om er hun nest te maken. De besmette hutten werden op 24 augustus ontsmet.

De symptomen van het virus duiken een tot zes weken na de besmetting op. Het gaat onder meer om griep, hoofd- en spierpijn en leidt tot moeilijk ademhalen. Er bestaat geen medicijn tegen het levensgevaarlijke virus. Twee mensen zijn al aan het virus bezweken, vier anderen zijn ziek geworden maar hebben het overleefd. Uit cijfers van het centrum voor Ziektebestrijding blijkt een derde van de besmettingen dodelijk te zijn.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig