Acht Vlaamse auteurs maken kans op AKO Literatuurprijs
Foto: rr
Acht Vlaamse auteurs, onder wie Stefan Brijs, met 'Post voor Mevrouw Bromley', en Herman Brusselmans met 'Watervrees tijdens een verdrinking', maken kans op de AKO Literatuurprijs 2012. Ook de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg is met 'De man zonder ziekte' een van de 25 auteurs die de longlist haalden.

De jury selecteerde de 25 boeken uit 409 ingezonden Nederlandstalige boeken voor de ’tiplijst’, zo luidt het op de website van de literatuurprijs. In totaal maken acht Vlaamse auteurs een kans op de belangrijke bekroning. Naast Herman Brusselmans en Stefan Brijs staak ook Peter Terrin (Post Mortem), Jan van Loy (Ik, Hollywood), Elvis Peeters (Dinsdag), Pascal Verbeken (Grand Central Belge), Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) en Erik Vlaminck (Brandlucht) op de longlist.

De lijst wordt vervolledigd met de Nederlandse auteurs Bernlef (Help me herinneren), Mathijs Deen (Brutus heeft honger), Renate Dorrestein (De stiefmoeder), Stephan Enter (Grip), Joke J. Hermsen (Blindgangers), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Ewoud Kieft (Oorlogsmythen), Ted van Lieshout (Mijn meneer), Sipko Melissen (Een kamer in Rome), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht), Chaja Polak (Verlegen minnaars), K. Schippers (Op de foto), Anton Valens (Het boek Ont), Jan van der Vegt (De man met de drietand), Wytske Versteeg (De wezenlozen) en Maartje Wortel (Half mens).

Op 28 september wordt de shortlist van maximaal zes titels (de ’toplijst’) vrijgegeven. Een maand later, op 29 oktober, wordt de prijs uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in De Haag. De winnende auteur ontvangt 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. In 2011 ging de bekroning naar Marente De Moor voor 'De Nederlandse maagd'. David Van Reybrouck was een jaar eerder de laatste Vlaamse laureaat met 'Congo, een geschiedenis'.