Softenon-producent verontschuldigt zich na vijftig jaar
Foto: AP
‘Het spijt ons dat we vijftig jaar lang de weg niet gevonden hebben naar u, van mens tot mens. In plaats daarvan hebben we gezwegen.’ Een halve eeuw na de feiten heeft Gruenenthal, het Duitse chemische bedrijf dat het geneesmiddel Softenon maakte, zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers. Er werd ook een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Gruenenthal produceerde vanaf 1957 het slaap- en kalmeringsmiddel thalidomide, dat in België en Nederland op de markt kwam als Softenon.

Het geneesmiddel werd ook aanbevolen als remedie tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Maar het werkzame bestanddeel thalidomide bleek in te grijpen in het groeiproces van de ongeboren baby’s. Als gevolg werden in de late jaren vijftig en de vroege jaren zestig duizenden kinderen geboren met ernstige misvormingen.

Wereldwijd werden zo’n 10.000 kinderen geboren met afwijkingen als te korte armen en benen. Ruim de helft van hen is vandaag nog in leven. Duitsland, Nederland en België werden het zwaarst getroffen door het Softenon-schandaal. In ons land werden vooral in de provincie Luik misvormde baby’s geboren.

‘We vragen jullie (de slachtoffers, red.) om onze lange stilte te beschouwen als een teken van de schok die jullie lot bij ons teweegbracht’, zei Gruenenthal-topman Harald Stock bij de onthulling van het standbeeld. Maar op veel begrip van de slachtoffers hoeft het chemische bedrijf niet te rekenen. Voor velen onder hen komen de excuses ruim te laat.