Kim Clijsters: van onbekende tiener tot tennisvedette
Laatste wedstrijd van Kim Clijsters. Foto: Belga
Als vijfjarige zei Kim Clijsters al in het bijzijn van haar vader Lei en de televisiecamera's 'Ik wil tennissen'. En de afgelopen jaren bezorgde de Breese België met dat tennis fantastische sportmomenten. Een (zeer) kort overzicht.

1) Eerste Belgische in finale van grandslam

België zat massaal voor televisie die zaterdagmiddag in juni 2001 toen Kim Clijsters als eerste Belgische speelster de finale speelde van een grandslam, die van Roland Garros in Parijs. Clijsters startte zeer sterk tegen Jennifer Capriati en won de eerste set met 6-1, de tweede haalde Capriati met 6-4, de derde set werd een thriller die eindigde op 12-10 in het voordeel van Capriati. Maar de carrièrre van Clijsters was wel definitief gelanceerd. 

2) De 'strijd' met Justine Henin

Onvoorstelbaar bijna dat een klein land als België op hetzelfde ogenblik twee grote tenniskampioenen had en toch was dat met Kim Clijsters en Justine Henin het geval. Beiden waren top en haalden de nummer 1 plaats van de wereld. Ze stonden verscheidene keren tegenover elkaar, zoals in de finale van de US Open in 2003. Justine Henin klopte Clijsters met 7-5 en 6-1. Clijsters moest nog even wachten op haar eerste grote zege. 

3) Eerste winst op grandslam: de US Open

Het grote succes kwam in 2005 toen Clijsters de US Open won. In de finale klopte ze Mary Pierce in twee sets met 6-3 en 6-1. Eerder in het toernooi moesten Venus Williams en Maria Sharapova er al een geloven. 

4) Einde deel 1 van carrière en start deel 2

In 2007 kondigde Clijsters aan dat ze stopte met tennissen. Haar lichaam kon de zware inspanningen niet meer aan. Tijdens de Diamond Games in Antwerpen kreeg ze een emotioneel afscheid. Na de geboorte van haar dochtertje Jada besliste ze de draad van haar tenniscarrière weer op te nemen. In 2009 nam ze, ondanks het overlijden van haar vader Lei, opnieuw deel aan de US Open. Ze kreeg een wildcard en bedankte met een indrukwekkend parcours. Ze speelde de finale tegen Caroline Wozniacki, de eerste set won ze met 7-5, de tweede met 6-3. Clijsters won opnieuw 'haar' toernooi en dochterje Jada deelde na afloop mee in de vreugde..

5) Winst in Australië: echt 'Aussie Kim'

Australië drukte Kim Clijsters altijd aan de borst, ze beschouwden haar na haar relatie met Lleyton Hewitt ook een beetje als een Australische. In 2011 won ze de Australian Open tegen de Chinese La Ni met 3-6, 6-3 en 6-3 en zei na de finale dat ze nu pas echt 'Aussie Kim' is. Maar van die grandslam herinnert men vooral de tweet van commentator Todd Woodbrigde die suggereerde dat Clijsters opnieuw zwanger zou zijn 'omdat ze wat geïrriteerd lijkt en haar borsten dikker lijken.' Toen hij haar na de tweede ronde interviewde, vertelde Kim zijn tweet aan het hele stadion met een grote hilariteit tot gevolg. 

6) US Open 2012: het definitieve einde

Dat ze de US Open in 2012 nog eens zou kunnen winnen, daar rekende eigenlijk niemand op. Maar dat ze al in de tweede ronde zou uitgeschakeld worden door de 18-jarige Laura Robson, daar had bijna ook niemand rekening mee gehouden. Ze startte nog sterk in de wedstrijd, maar kon na een poosje enkel nog aanklampen en verloor in twee sets, twee keer in de tiebreak met 7-6. ''Een perfecte plaats om afscheid te nemen. Alleen wou ik dat het nog niet vandaag was', zei ze direct na afloop.