Luc Bungeneers stapt over naar N-VA
Bart De Wever en Luc Bungeneers openden eind mei de Sinksenfoor Foto: was
De Antwerpse liberale schepen voor Financiën, Luc Bungeneers, stapt over naar de N-VA. Hij trekt de lijst in zijn district Merksem en duwt de provincieraadslijst, net voor Jan jambon. Dat heeft de partij vandaag bekend gemaakt op een persconferentie.

Bungeneers zet mee zijn schouders onder de pas opgerichte 'financiële cel' binnen de N-VA stad Antwerpen. De cel zal de financiën van Antwerpen doorlichten. Bungeneers heeft een grote achterban in het district Merksem en N-VA zal ook dankbaar gebruik maken van zijn expertise als gewezen schepen voor Financiën.

Rob Van de Velde, fractiesecretaris voor N-VA in de Kamer, Leyla Aydemir, achtste op de lijst in Antwerpen en Koen Kennis, kabinetschef van Vlaams Viceminister-president Geert Bourgeois vervolledigen het team.

'Deze cel zal de komende weken en maanden aan de slag gaan om onze voorstellen voor de stad Antwerpen en het OCMW te onderbouwen', zei Bart Van Camp, woordvoerder van N-VA stad Antwerpen.

Zonde

Het was de N-VA die Bungeneers heeft gevraagd om de overstap van Open VLD  te maken, zo beklemtoonde de partij. Bungeneers zelf had eerder aangegeven dat hij wou stoppen met de politiek.

'Na de breuk met Open VLD was het duidelijk dat Luc uit de politiek zou stappen. Wij vonden het zonde om zoveel kennis en expertise verloren te laten gaan,' aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever op de persconferentie.

Op die vraag kon hij niet 'neen' zeggen, zei Bungeneers dan weer. Op Radio 1 vertelde hij ook dat hij heel veel vragen kreeg van mensen uit Merksem om zich te blijven inzetten voor hun district.

'Luc werd aan de kant gezet, maar wij willen hem de kans geven om zijn carrière in schoonheid te eindigen in het district Merksem, waar voor hem alles begonnen is', aldus Bart Van Camp.

Bungeneers trekt dus de districtslijst van N-VA in Merksem en heeft er ambities om districtsvoorzitter te worden.

Daarnaast is hij ook voorlaatste op de lijst Antwerpen-Zwijndrecht voor de provincieraadsverkiezingen. Jan Jambon is de lijstduwer.

Boos weg bij Open VLD

Over een mogelijke overstap van de ontgoochelde Bungeneers naar N-VA gingen al lang geruchten. Zeker toen hij eind mei toevallig samen met de N-VA-top de Sinksenfoor opende. Bij zijn vorige partij Open VLD kreeg Bungeneers niet de plaats waar hij vond dat hij recht op had.

Maar de overstap bleef uit. En op 14 juni maakte Bungeneers bekend dat hij uit de politiek stapte.

Tussen Open VLD en Bungeneers kwam het tot een breuk toen de schepen de tweede plaats op de lijst opeiste. Lijsttrekker Annemie Turtelboom gaf die felbegeerde plek echter aan de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans, die zijn functie neerlegde om in de politiek te stappen.

Bungeneers reageerde diep teleurgesteld op die beslissing. Even kwam het nog tot een open oorlog met de partijtop toen de ontwerplijst van Open VLD voor de verkiezingen werd afgekeurd door de afdelingen - de  neen-stemmen kwamen haast alle uit de afdeling Merksem, de afdeling van Bungeneers.

Tot een tweede stemronde kwam het evenwel niet omdat Bungeneers zich terugtrok. 'Aangezien ik steeds het belang van de partij vooropgesteld heb en ik volgens de Open VLD-top hét probleem ben in Antwerpen, wil ik ook nu consequent zijn en mij terugtrekken als kandidaat op de lijst', zei Bungeneers in een brief.

Enkele dagen geleden werd ook nog definitief bekend dat er voor Bungeneers geen plaats was op de districtslijst van open VLD in Merksem. 

Eerder stapte ook schepen Ludo Van Campenhout over van Open VLD naar N-VA.