De handelaars in de Antwerpse Nationalestraat hebben de laatste tijd af te rekenen met meer inbraken. Door de werken die er al enkele maanden bezig zijn, valt de sociale controle weg en zien inbrekers blijkbaar hun kans schoon.

'Tussen 1 juni en 21 augustus waren er inderdaad elf inbraken of pogingen met een piek in het weekend van 11 op 12 augustus toen er zeven feiten werden genoteerd', zegt Veerle De Vries van de lokale politie.

Volgens de woordvoerster probeert de politie zoveel mogelijk te voet of op de fiets te patrouilleren. 'We bieden de handelaars ook techno-preventief advies aan. Dat zijn tips over hoe ze hun zaak beter kunnen beveiligen of hoe ze inbrekers kunnen afschrikken. Als ze bijvoorbeeld hun kassa open laten staan, zien dieven al dat er niets te rapen valt. Of door simpelweg het licht te laten branden.'

Zelfstandigenorganisatie Unizo denkt eerder aan privé-bewaking. 'Het idee is dat de winkeliersvereniging van de Nationalestraat zelf een privé-bewakingsdienst inschakelt met financiële steun van de stad Antwerpen', zegt Nico Volceryck van Unizo Antwerpen.