Proces-verbaal voor Verstrepen na tweet over huurmoord
Foto: Photo News
Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (ex-LDD) stelt dat hij met zijn tweet over het omleggen van Martin enkel de discussie wou aanwakkeren. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vindt de tweet deontologisch onverantwoord. Het Antwerpse parket heeft intussen aan de politie de opdracht gegeven om een proces-verbaal op te stellen wegens strafbare bedreigingen en het uitlokken van misdaden. Verstrepen wordt binnenkort uitgenodigd voor verhoor.

'Als we samen leggen, dan kunnen we toch een Albanees vinden én betalen die Michèle Martin (sic) neerlegt.'

Dat zette Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen op Twitter. De tweet lokte meteen verontwaardiging uit op de microblogsite. 'Totaal onaanvaardbaar', reageerde onder meer CD&V-voorzitter Wouter Beke.

In De Ochtend op Radio 1 zei Verstrepen vanmorgen dat hij alleen maar de knuppel in het hoenderhok wou gooien. Hij zegt begrip te hebben voor een deel van de volkswoede, maar vindt dat de discussie ten gronde gevoerd moet worden over de eventuele herinvoering van de doodstraf en over de vervroegde vrijlating.

'Ik ben niet zo gek om op te roepen om echt een huurmoordenaar in te huren. Ik wil mezelf niet buiten de wet stellen', aldus het Vlaams parlementslid.

Door mijn tweet ben ik nu een stukje een uitlaatklep geworden, zei Verstrepen.

Zelf is hij tegen de doodstraf en aanvaardt hij de rechtsstaat. 'Maar ik heb wel de vinger op de wonde gelegd: er is duidelijk iets fouts met het systeem van de vervroegde vrijlating.'

Op Twitter vroegen velen zich af of iemand die huurmoordenaars wil inroepen, nog wel parlementslid kan blijven.

Volgens Jan Peumans, de voorzitter van dat parlement, is het niet aan hem om daarover te oordelen. Zelf schermt Peumans met het recht op vrije meningsuiting van Verstrepen, al is Peumans het grondig oneens met het parlementslid. Hij noemt de tweet van Verstrepen een oproep tot haat.

Toch zal Peumans Verstrepen niet tot de orde roepen. Dat is volgens hem de taak van de rechterlijke macht. Overigens behoort het thema niet tot de bevoegdheid van het Vlaams parlement, maar van de Kamer, merkt hij nog op.