Paul Marchal: 'Ik moet dit aanvaarden'
Foto: MARC HERREMANS -VUM
Paul Marchal noemt de vrijlating van Michelle Martin een 'absurde' beslissing. Maar hij zal de beslissing aanvaarden. Ook de andere ouders van Dutroux' slachtoffers reageren teleurgesteld.

 'Michelle Martin is nu een vrij mens. Dat heeft het gerecht beslist en ik moet dat aanvaarden.' Paul Marchal klonk op de VRT-radio bitter en gelaten na de beslissing van het Hof van Cassatie. Hij vindt het bitter dat hij en de ouders van de slachtoffers van Dutroux het onderspit hebben moeten delven.

'Mijn strijd ten opzichte van Martin is gestreden, maar de strijd voor het statuut van slachtoffers is nog niet voorbij. Ik heb 17 jaar lang gestreden, maar ik ga de emoties laten zakken en dan rationeel bekijken wat ik kan doen. In die 17 jaar ben ik altijd op hetzelfde punt teruggekomen, waar ik gezien heb dat eigenlijk alles in de politiek gebeurt, waar de wetten gemaakt en gestemd worden.' Marchal heeft daarom in overweging genomen om opnieuw in de politiek te stappen, maar er zijn nog geen concrete plannen.

Lambrecks: 'Zeer teleurgesteld'

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, en zijn partner Els Schreurs zijn zeer teleurgesteld over de vrijlating van Martin. Ze zijn moegestreden, maar hebben nog strijdkracht. 'We wisten dat er niets meer aan te doen was. De wet, zoals die nu is, werd toegepast. Maar ik vind dat de politiek er iets aan moet doen. Als je tot dertig jaar veroordeeld wordt, dan moet je die straf volledig uitzitten. De wetgeving moet vast en zeker veranderd worden', aldus Jean Lambrecks dinsdag.

Zijn partner Els Schreurs herhaalde nogmaals dat ze de klacht, die ze tegen Michelle Martin bij de procureur in Brussel ingediend hebben wegens bedrieglijk onvermogen, zo goed mogelijk willen afronden. 'We willen Martin toch vervolgd zien en hierin willen we de strijd niet opgeven', zei Schreurs.

Rachel Vanderhoven, de moeder van Eefje Lambrecks, en haar raadsman Luc Savelkoul wensten niet te reageren.

Lejeune: 'Zin om het uit te schreeuwen'

Ook Jean-Denis Lejeune, de vader van het slachtoffer Julie Lejeune, reageert emotioneel op de vrijlating van Michelle Martin. 'Zelfs al was ik op het nieuws voorbereid, toch liepen de koude rillingen over mijn rug toen mijn advocaat me het nieuws telefonisch meldde.'

'Ik heb zin om het uit te schreeuwen', vervolgde Lejeune. 'Voor mij is Martin evenzozeer verantwoordelijk voor de dood van mijn dochter als Dutroux. Ze is gevaarlijker dan hem.'

Hij ergert zich mateloos aan de traagheid van de politiek om het rechtssysteem aan te passen. 'Ik vind het jammer dat we moesten wachten tot de vrijlating van Martin in beeld kwam eer de politici zich verwaardigden om de hervorming van justitie verder te zetten.' Martin kon profiteren van het huidige systeem om door de mazen van het net te glippen, stelde Lejeune.

Hij hoopte nog dat Martin 'nu eindelijk de waarheid zal vertellen over de gruwelijke feiten'. Zo heeft ze nooit willen zeggen waar de meisjes begraven lagen en heeft ze verschillende versies van de feiten verteld om zoveel mogelijk de schuld van zich af te kunnen schuiven, aldus Lejeune. 'Voor mij zal Malonne daaraan niets veranderen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in