'Van verkrachting word je zelden zwanger'
Foto: Hilz, Peter/Hollandse Hoogte
Opschudding in Nederland. Kees Van der Staaij, partijleider van de protestantse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) stelde deze namiddag op de Nederlandse televisie dat de kans heel klein is dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting.

De leider van de oudste partij van Nederland deed zijn controversiële uitspraken in het pogramma 'Wat kiest Nederland' op RTLz toen men zijn mening vroeg over de uitspraken van de Amerikaanse Republikeinse senaatskandidaat Todd Akin.

Die had gezegd dat vrouwen over een ingebouwd afweermechanisme beschikken om na een verkrachting niet zwanger te worden.

Van der Staaij noemt de kans heel klein dat vrouwen na een verkrachting zwanger raken. 'Dat neemt niet weg dat het wel kan gebeuren en dat het een probleem is', voegde hij eraan toe. Hoewel Van der Staaij benadrukte dat hij verkrachting vreselijk vindt, blijft zijn partij zich verzetten tegen abortus.

'Wij blijven onder alle omstandigheden waarin niet het leven van iemand in het geding is, voor het ongeboren leven staan', aldus Van der Staaij.

Via diverse sociale media reageren politici geschokt op de stellingen van Van der Staaij. Het verhaal is inmiddels ook groot nieuws in de Verenigde Staten waar de uitspraken van Todd Akin nog vers in het geheugen liggen.