PS walgt van de beschuldigingen door de MR
PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Foto: BELGA
De PS reageert dinsdag fel op de uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel. Die wees eerder op de dag de Franstalige socialisten met de vinger voor de (komende) voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin. Volgens de PS is Michel 'meer dan populistisch'.

De topman van de MR had in een radio-interview laten vallen dat zijn partij al jaren vraagt om de invoering van niet-samendrukbare straffen, maar dat de PS zich daar altijd tegen verzet heeft.

De PS is niet blij met de opmerking en weigert de zwartepiet voor de vrijlating van Martin.

'Doen geloven dat een wet die in 1999 aangenomen is, toen Laurette Onkelinx vice-eerste minister was, had kunnen verhinderen dat Michelle Martin vrijkomt, is intellectueel dus totaal oneerlijk', zegt de PS. De hele boodschap van Michel is 'schandalig'. 'Dit gaat ver over de limiet.'

Ook Laurette Onkelinx zelf heeft ook gereageerd. De uitspraken van Michel maken haar misselijk. 

Ze herinnert eraan dat zij zelf geen commentaar geeft op uitspraken van welke rechtbank dan ook. Ze heeft net de strafuitvoeringsrechtbanken opgericht om te voorkomen dat politici bepalen wie wanneer vrijkomt. Onkelinx wijst er ook op dat onder haar bewind de vervroegde vrijlatingen strikter gereglementeerd zijn.

'Het is verwerpelijk dat de MR iets anders zegt op het publieke forum dan in het parlement of in de regering', aldus nog Onkelinx. 'Zowel in een verkiezingsperiode als daarbuiten moeten politiek verantwoordelijken een minimum aan waardigheid behouden en zich niet overgeven aan platte demagogie.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in