Michelle Martin is dinsdagavond om 22.30 uur aangekomen aan het klooster van de Clarissen in Malonne. Ze arriveerde in een donkere BMW, wat betekent dat ze onderweg van wagen wisselde. Martin was slechts enkele seconden te zien in de wagen met geblindeerde ruiten, die meteen via een zij-ingang de tuin van het klooster opreed.

Aan het klooster stonden al een hele tijd tientallen journalisten uit binnen-en buitenland te wachten. De politiemacht was aanzienlijk versterkt. Er waren ook hekken aangebracht om pers en nieuwsgierigen op afstand te houden.

Een klein groepje buurtbewoners en anderen hadden zich aan het klooster verzameld uit protest tegen de komst van Martin. Zij lieten hun verontwaardiging duidelijk horen toen de politiewagens arriveerden. 

Cassatie

Eerder op de dag had het Hof van Cassatie zich uitgesproken over het beroep dat tegen de voorwaardelijke vrijlating was aangetekend. De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen had eerder deze zomer al beslist dat Martin onder voorwaarden de gevangenis mocht verlaten, maar zowel de nabestaanden van de slachtoffers als het parket van Bergen hadden beroep aangetekend bij Cassatie.

Tijdens de zitting pleitte de advocaat-generaal van Cassatie dat hij geen reden zag om vrijlating van Michelle Martin te verbreken. 'De slachtoffers en burgerlijke partijen zijn geen partij voor de strafuitvoeringsrechtbank en kunnen zich dus niet verzetten tegen haar vonnissen', klonk het.

Het Bergense parket kan dat wel, maar de argumenten die dat parket naar voor schoof, vonden geen genade in de ogen van het parket-generaal bij Cassatie. 'Alle procedureregels zijn in dit dossier nageleefd en zelf heb ik geen middelen voor cassatie gevonden. Het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank is volledig conform de wet.

Het Hof besloot de advocaat-generaal te volgen en maakte vanmiddag, iets na 16 uur, zijn beslissing bekend.

Malonne

Daardoor stond niets nog de vrijlating van Michelle Martin in de weg. De vrouw werd op 22 juni 2004 door het hof van assisen van de provincie Luxemburg tot 30 jaar cel veroordeeld voor haar aandeel in de dood van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne. Daarvan heeft ze er nu 16 jaar uitgezeten.

Nadat het arrest van het hoogste hof was overgemaakt aan de directie van de gevangenis van Berkendael, waar Martin verbleef, kon ze vrijgelaten worden. Dat gebeurde uiteindelijk iets na 20.30 uur 's avonds. De speciale eenheden van de federale politie brachten haar over naar het klooster in Malonne waar ze gaat wonen.

Na haar vrijlating zal ze zich aan een aantal voorwaarden moeten blijven houden:

haar verplichte domicilieadres wordt dat van het klooster in Malonne
geen contact met de slachtoffers
de slachtoffers blijven vergoeden
de provincies Limburg en Luik zijn voor haar verboden terrein
het voortzetten van haar begeleiding bij een psychiater

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in