‘Iedereen beroemd’ vervangt ‘Man bijt hond’
Foto: © VRT
‘Iedereen beroemd’, de opvolger van ‘Man bijt hond’, knipt de band met de actualiteit door. Maar de inhoud van de eerste aflevering waren we al vergeten op het moment dat ‘Thuis’ begon.

Hoe vul je het gat dat Man bijt hond achterliet? Dat was de uitdaging voor de VRT toenhet Woestijnvis-programma na vijftien seizoenen verdween. Met Iedereen beroemd wil de openbare omroep bewijzen dat hij ook op eigen kracht verder kan. Het programma wordt gemaakt in eigen huis, maar in samenwerking met De Chinezen – een productiehuis opgericht door ex-Woestijnvissers.

Centraal staat de onbekende Vlaming, die met liefde, oog voor detail en flatterende kleuren in beeld wordt gebracht. De eerste aflevering toonde warme, lieve en ongevaarlijke televisie, maar ook langdradige en saaie. Ze had een acuut gebrek aan sterke verhalen. Het strafste uit de eerste aflevering was een cafébaas die ook judoles gaf, en een jonge kunstenaar die veel te lang mocht vertellen over canvas dat hij op zijn voetzolen plakte om het landschap te schilderen.

Dat dit programma niet uitblinkt in originaliteit, bleek al bij de openingsrubriek ‘De pendelquiz’. Dat is een variant op Taxi Vanoudenhoven, waarin de kandidaat de vragen niet beantwoordt in een taxi, maar in een trein. Ook de rubriek ‘Naar zee’ – waarin een reporter van het zuidelijkste punt van ons land naar de kust vaart met een kano en intussen mensen aanspreekt – hadden we al beter gezien, en nog wel in Man bijt hond, als ‘Weg naar Compostela’ en in de vervolgverhalen van Martin Heylen.

Actualiteit

In tegenstelling tot zijn voorganger, die meestal de achterkant van het nieuws opzocht, heeft Iedereen beroemd de band met de actualiteit zo goed als volledig doorgeknipt. De verhalen van de onbekende mensen zweefden daardoor in het ijle. De makers gaan er prat op dat ze zoveel mogelijk dagverse televisie maken, maar wat is daar het nut van als je niet inpikt op wat er de voorbije dag is gebeurd?

‘De achterbank’, waarin twee kinderen op de achterbank van een auto werden gefilmd, heeft het potentieel om ontwapenend en verrassend te zijn, maar kwam nu nog niet uit de verf.
Wel fris waren de bumpers tussen de rubrieken, die beelden en citaatjes van mensen in Turnhout toonden. Elke dag doet het programma weer een andere gemeente aan. En in de veelbelovende afsluiter ‘Het laatste woord’ – waarin elke dag een creatieveling zijn werk mag tonen – toonde de onbekende Jasper tot slot een leuk animatiefilmpje over hip zijn.

Een tv-monument naar de kroon steken doe je niet van vandaag op morgen. Het programma kan nog groeien, net zoals ook het prille Man bijt hond vijftien jaar geleden deed. Maar voorlopig is dit flauwe middelmaat.

‘Iedereen beroemd’, van maandag tot vrijdag op Eén om 19.40 uur.