1,5 miljoen nieuwe bomen in Vlaanderen
Foto: shutterstock
Sinds 2008 werden 1,45 miljoen bomen aangeplant in Vlaanderen. Dat zijn er een pak meer dan het miljoen dat werd beoogd. Toch is er vandaag nog steeds minder bos dan tien jaar geleden. Dat zegt directeur Bert De Somviele van BOS+.

BOS+, voorheen de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, voerde de campagne '1 miljoen bomen' samen met het Agentschap voor Natuur en Bos.

De meeste geregistreerde bomen (378.775 stuks of 38 procent) komen uit de provincie Oost-Vlaanderen, gevolgd door West-Vlaanderen (26 procent), Vlaams-Brabant (15 procent), Limburg (11 procent) en Antwerpen (10 procent).

Ruim zestig procent van alle geregistreerde bomen maakt deel uit van een bos. 'Na aftrek van bosaanplant na kaalkap en van compensatiebossen, maken 46,9 procent van alle geregistreerde bomen deel uit van nieuwe bosuitbreiding. Gerekend aan 2.500 boompjes per hectare levert dat 187,68 hectare nieuw bos op. Opvallend is wel dat veertig procent van de geregistreerde bomen buiten de 'bossfeer' aangeplant wordt: vrijstaand, in bomenrijen, boomgaarden, hagen of als korteomloophout.'

Compensatie

De voorbije tien jaar werd 2.350 ha vergund ontbost, wat in theorie gecompenseerd moest worden door 2.794 ha compensatiebos. Er werd echter maar 1.045 hectare 'in natura' gecompenseerd tegen 1.749 ha 'financiële' compensatie. Ministeriële ontheffingen op het ontbossingsverbod werden in dezelfde periode voor 1.026 ha afgeleverd.

'Dat blijkt uit de vergunningen die we konden inkijken, maar er wordt ongetwijfeld nog illegaal ontbost en ook administratieve fouten zijn niet uit te sluiten', aldus De Somviele.

Volgens boskaarten van de Vlaamse overheid telt Vlaanderen 177.000 hectare bos, pakweg 30.000 hectare meer dan tien jaar geleden. 'Maar er worden nu andere biotopen dan toen als bos gekarteerd, waardoor het met de nieuwe methodiek moeilijk vergelijken is met vroeger', klinkt het.

Bos+ lanceert intussen een nieuwe campagne om tien miljoen bomen te planten tegen 2020.