De Franse politie heeft maandagochtend een kamp langs een spoorweg in Evry waar meer dan 70 Romazigeuners woonden, ontruimd. Minister van Binnenlandse Zaken en voormalig burgemeester van Evry, Manual Valls, noemde de toestand in het kamp 'ondraaglijk'.

Een journalist van persagentschap AFP stelde vast dat een veertigtal Roma met koffers en plastic zakken weggingen uit het kamp, dat door de ordetroepen afgezet werd. Onder hen waren verschillende jonge kinderen. Uit politiebron bleek dat de ontruiming zonder incidenten verliep.

De burgemeester van Evry, Francis Chouat, besloot het kamp te ontruimen omwille van de ongezonde situatie en de gevaarlijke locatie van het kamp, vlakbij de spoorweg. De Roma werden zaterdag van zijn beslissing op de hoogte gebracht.

In een interview kondigde Valls aan in september naar Roemenië te trekken. 'Ik wil weten waarom een integratiebeleid in de oorsprongslanden van Roma onmogelijk is', luidde het.

De omgang met Roma uit Roemenië krijgt in Frankrijk steeds weer kritiek. President François Hollande kondigde tijdens de verkiezingsstrijd aan, gevoeliger om te gaan met het thema dan zijn voorganger Nicolas Sarkozy.