Samsung heeft moedwillig de patenten van Apple geschonden. Dat heeft de Amerikaanse rechtbank in San Jose beslist. De Koreaanse fabrikant moet nu een schadevergoeding van 1 miljard dollar betalen aan rivaal Apple, maar het bedrijf wil in beroep gaan.

Amper drie dagen van deliberaties had de negenkoppige jury van de Californische rechtbank nodig om het lot van Samsung te bezegelen. Nadat al het bewijsmateriaal nog een keer werd doorgenomen, kwam de jury tot een unaniem verdict in de rechtszaak tussen de twee technologiegiganten Apple en Samsung. 

Volgens de rechtbank in het Amerikaanse San Jose maken de meeste toestellen van Samsung inbreuk op meerdere Apple-patenten. Los van de technische aard van de specifieke patenten, was de jury er bovendien van overtuigd dat Samsung de patenten van Apple bewust heeft genegeerd.

Samsung heeft de rechtbank er ook niet van kunnen overtuigen dat Apples patenten ongeldig zijn - het Koreaanse bedrijf had eerder gesteld dat Apple niet de eerste was die met bepaalde functies op de proppen is gekomen.

Eén miljard schadevergoeding

Samsung moet Apple nu een schadevergoeding betalen van 1,05 miljard dollar. De iPhone-maker had oorspronkelijk een bedrag van 2,5 miljard dollar geëist van zijn Koreaanse rivaal.

En die geldboete is niet het enige slechte nieuws dat Samsung te slikken kreeg. De Koreanen hadden namelijk ook zelf verschillende klachten ingediend tegen Apple, eveneens omwille van patentschendingen. Maar die klachten werden door de jury allemaal van tafel geveegd. 

Apple heeft evenwel niet alle aanklachten gewonnen. Sommige specifieke Samsung-toestellen ontspringen de dans, en niet alle patenten van het technologiebedrijf uit Cupertino wegen even hard door. De jury was ook van oordeel dat de Samsung-tablets niet op de iPad lijken. Maar dat is een schrale troost voor het juridische team van Samsung, en dit is een zeer belangrijke overwinning voor het Apple-kamp, dat een thuismatch speelde. 

Samsung vecht uitspraak aan

Apple geeft voorlopig geen commentaar. Samsung heeft wel al een korte mededeling gedaan en zal allicht in beroep gaan. 'We gaan onmiddellijk actie ondernemen om een verzoek in te dienen met de bedoeling dat de beslissing omgekeerd wordt. Als dat niet lukt, zullen we beroep aantekenen', zo staat in een persbericht van Samsung.

Apple zal deze uitspraak wellicht aangrijpen om een verbod te bekomen op de verkoop van de gewraakte Samsung-smartphones.