Van Rompuy: Rode bewijst onverdraagzaamheid van Francofonie
Eric Van Rompuy, hier in 2009 met een andere T-shirt uit zijn Gordelcollectie. Foto: belga
'Een triestig spektakel dat nogmaals aantoont hoe onverdraagzaam de Francofonie is in de Rand en respectloos voor de Vlamingen.' Dat vindt Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy over de boycot van de Gordel door Sint-Genesius-Rode.

Van Rompuy (CD&V) is een ancien van de Gordel. Hij werd zelfs een boegbeeld van de manifestatie toen hij ging fietsen met zijn beroemde T-shirt 'splits BHV'.

Op zijn blog kondigt Eric Van Rompuy aan dat hij zaterdag met een nieuw shirt gaat verschijnen: ” BHV GESPLITST DANK U GORDEL”.

Hij maakt zich druk over de houding van Sint-Genesius-Rode. 'Het is onder impuls van het FDF dat het schepencollege van Rode nu weerwraak neemt door de Gordel en de Vlamingen te verhinderen Rode te nemen als startplaats.'

Maar Van Rompuy laat het niet aan zijn hart komen. 2 september moet een feest zijn, geen bitter achterhoedegevecht zoals het FDF wil. De Gordel moet bekrachtigen dat BHV zuiver gesplitst is zonder toegevingen, vindt hij.

Van Rompuy gaat ook even in de aanval tegen de N-VA. 'Ik lees nu dat N.VA van deze trieste situatie gebruik maakt om de zwartepiet te leggen bij CD&V, als zouden de BHV-akkoorden de positie van de Vlamingen in de Rand hebben verzwakt.'

Daarom herinnert het Vlaams Parlementslid eraan dat 'de bijdrage van Ph. Muyters en Ben Weyts tot de splitsing van BHV zero, zero, zero…' is.

'De Gordel dreigt in de traditie van een bepaalde Vlaamse Beweging weer een rouwstoet te worden als ik sommige verklaringen lees voor wie het nooit goed zal zijn tot België is gesplitst. Persoonlijk heb ik van NIEMAND Gordellessen te ontvangen', aldus nog Eric van Rompuy.