Gordel verhuist naar Alsemberg
Geen trefpunt in Sint-Genesius-Rode (zoals dit uit 2011 in Dilbeek). Foto: BELGA
De vierde start- en aankomstplaats van De Gordel komt in Alsemberg, op 850 meter van Sint-Genesius-Rode, dat eerder afhaakte. Dat zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA)

Gisteravond besliste Sint-Genesius-Rode op een bijzonder woelige gemeenteraad definitief dat er na drie decennia geen Gordeltrefpunt (start- en aankomstplaats) mag komen in de Vlaamse gemeente.

Het trefpunt Rode blijft evenwel behouden, laat de organisatie weten. Alleen verschuift het tot net buiten de gemeente, in Alsemberg (een deelgemeente van Beersel).

Het nieuwe trefpunt komt op de parking van het bezoekerscentrum “De Lambiek”. Dat ligt vlak tegen de gemeentegrens, zowat 850 meter van de markt van Sint-Genesius-Rode. de andere trefpunten zijn, zoals elk jaar, Overijse, Dilbeek en Zaventem.

Door de alternatieve oplossing in Alsemberg kan alles zo goed als normaal en in alle veiligheid doorgaan, laat minister Muyters weten.

'Ik vind het erg, zeker voor de Vlamingen in Rode, dat we deze beslissing moesten nemen. Maar het zou nog erger zijn als we het evenement hadden moeten afgelasten of als de veiligheid en het vlot verloop in het gedrang zouden komen. Dankzij Beersel kan deze Gordel alsnog optimaal verlopen en zal er voor de deelnemers nauwelijks iets veranderen.'

Machteloos

Juridisch kunnen wij niet optreden tegen Rode’, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois (N-VA). De gouverneur van Vlaams-Brabant kan dat wel, op voorwaarde dat er zich een duidelijk probleem stelt met het gemeentebestuur, dat de maatregelen gericht zijn op het garanderen van de veiligheid en de openbare orde en dat ze noodzakelijk zijn. Gouverneur Lode De Witte: ‘Een gouverneur handelt altijd onder gezag van de minister van Binnenlandse Zaken en na overleg met het kabinet is geconcludeerd dat er geen redenen zijn om op te treden. De gemeentelijke autonomie moet dus gerespecteerd worden.’

Overigens heeft Europees president Herman Van Rompuy al laten weten dat hij toch in Rode gaat starten. De beslissing van het plaatselijke gemeentebestuur noemt hij 'dwaas'.