Armstrong wordt al jaren achtervolgd wegens doping
Ex-ploegmaat Floyd Landis (l) had Lance Armstrong (r) beschuldigd van dopinggebruik. photonews Foto: © Photo News
Armstrong maakte vandaag bekend dat hij de strijd tegen de aanhoudende dopingbeschuldigingen opgeeft. Die beschuldigingen dateren al van meer dan twee jaar geleden.

20 mei 2010: Floyd Landis, die in 2006 wegens doping zijn Tourzege verliest, geeft eindelijk dat dopinggebruik toe. Meteen beschuldigt hij zijn voormalige kopman Armstrong van hetzelfde. Armstrong ontkent. De Food and Drug Administration neemt de beschuldigingen echter ernstig en opent het onderzoek.

22 juli 2010: Landis vertelt in de Amerikaanse pers over twee bloedtransfusies die Armstrong onderging. Intussen loopt het onderzoek en worden verschillende (ex-)renners ondervraagd, onder wie eerdere Tourwinnaar Lemond. Lemond is erg kritisch voor Armstrong.

januari 2011: Sports Illustrated publiceert een onderzoek tegen Armstrong waarin hij een aanstoker wordt genoemd van dopinggebruiik bij Motorola in de jaren 90.

21 april 2011: Nog een Amerikaanse wielerheld, Tyler Hamilton, gaat over tot bekentenissen. Op CBS vertelt hij hoe hij zag dat Armstrong EPO gebruikte tijdens de Tour van 1999, de eerste die Armstrong won.

Hamilton vertelt wat later ook dat Armstrong in 2001 tegen de lamp liep tijdens de Ronde van Zwitserland in 2001. Toch werd Armstrong niet gesanctioneerd. '500 controles in de hele wereld, in en buiten competitie, en nooit positief,' antwoordt Armstrong.

20 mei 2011: George Hincapie, de meesterknecht van Armstrong, zou tijdens een ondervraging aan de onderzoekers verteld hebben dat Armstrong inderdaad doping nam. Hincapie bevestigt noch ontkent dit.

3 februari 2012: De Amerikaanse justitie laat weten het onderzoek tegen Armstrong te laten vallen. Een reden wordt niet gegeven.  Het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA gaat echter voort met zijn onderzoek.

13 juni 2012: USADA start een disciplinaire procedure tegen Armstrong en vijf mensen uit zijn omgeving onder wie Johan Bruyneel, Michele Ferrari (verzorger), Luis del Moral (geneesheer) en Pepe Marti (trainer). Armstrong mag niet langer deelnemen aan triatlon - een discipline waarin hij uitblinkt.

10 juli 2012 Ferrari, del Moral en Marti worden levenslang geschorst voor hun aandeel in 'het georganiseerde dopinggebruik bij de wielerploeg US Postal'.

20 augustus 2012: De klacht die Armstrong had neergelegd tegen het dopingonderzoek, wordt verworpen. Armstrong had de bevoegdheid van de Amerikaanse rechtbanken in dopingzaken, betwist.

23 augustus 2012: Armstrong laat weten dat hij de strijd tegen de beschuldigingen opgeeft.

 

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in